Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Veľká predpoveď na ďalší mesiac, po rekordne teplom apríli nás čaká pekelný máj: Hrozba veľkého sucha!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že jar si vzala dovolenku a letné teploty udreli vo veľkom. Máme za sebou rekordne teplý apríl, dokonca najteplejší od od začiatku meteorologických pozorovaní. Zdá sa, že aj máj bude nadpriemerne teplý. Zatiaľ je však otázne, či prekoná najvyššie namerané teploty.

Zhodnotenie apríla a prognózu na leto nám poskytol meteorológ Pavel Matejovič. Apríl bol v porovnaní s minulými rokmi mimoriadne teplý. "Už začiatkom apríla začal prúdiť od juhozápadu do karpatskej oblasti veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Prúdenie teplého vzduchu potom pokračovalo aj v priebehu celého mesiaca," uviedol pre Topky Matejovič.

S teplom prišiel aj saharský piesok

"Medzi oblasťou vysokého tlaku vzduchu nad juhovýchodnou Európou a oblasťou nízkeho tlaku nad Atlantikom k nám prúdil veľmi teplý vzduch zo severnej Afriky, ktorý k nám okrem horúceho vzduchu prinášal aj jemný piesok zo saharskej púšte," povedal na adresu piesku zo Sahary, s ktorým mali problém najmä vodiči.

Priemerná teplota apríla v Hurbanove od roku 1871, šípkou je vyznačená aktuálna hodnota.
Zobraziť galériu (5)
Priemerná teplota apríla v Hurbanove od roku 1871, šípkou je vyznačená aktuálna hodnota.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

Foto: SHMÚ

Apríl bol veľmi teplý takmer v celej Európe a na niektorých miestach bol až rekordne teplý. "Na našom území bol tohtoročný apríl najteplejším aprílom od začiatku meteorologických pozorovaní, pričom prekonal doteraz najteplejší apríl z roku 2009. Priemerná teplota v apríli dosiahla v Hurbanove 16.2 °C, čo je odchýlka +5.5 °C od dlhodobého priemeru 1961 – 1990. Apríl bol tak ešte teplejší, ako je priemerná mesačná teplota mája (15.4 °C). No boli stanice na Slovensku, kde bol apríl ešte teplejší ako v Hurbanove. Napríklad v Oravskej Lesnej bola kladná odchýlka od dlhodobého priemeru až +6.2 °C," opísal teplotné rozdiely, ktorými tohtoročný apríl prekonal doterajšie rekordy.

Odchýlky tohtoročného apríla od dlhodobého priemeru 1981 - 2010 v Európe.
Zobraziť galériu (5)
Odchýlky tohtoročného apríla od dlhodobého priemeru 1981 - 2010 v Európe.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

Foto: www.karstenhaustein.com

Aj máj bude mimoriadne teplý

Mimoriadne teplé počasie pokračuje aj v máji. "Priemerné denné teploty sú už vyššie, ako je priemer v júli a na juhu Slovenska dosahujú hodnoty okolo 22 °C. Predpokladáme, že aj máj 2018 skončí ako teplotne nadnormálny až silne nadnormálny s kladnou odchýlkou +2 až +4 °C od normálu," napísal meteorológ. "V takom prípade by priemerná teplota v máji mala dosiahnuť v Hurbanove mesačný priemer 16 až 18 °C. Najteplejší máj s priemernou mesačnou 19.4 °C sa v Hurbanove vyskytol v roku 1958. Či ho tento máj prekoná, je momentálne otázne."

Predpokladané teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v prvej polovici mája podľa európskych a amerických modelov.
Zobraziť galériu (5)
Predpokladané teplotné odchýlky od dlhodobého priemeru v prvej polovici mája podľa európskych a amerických modelov.  (Zdroj: Pavel Matejovič)

Foto: www.wxmaps.org, The European Forest Fire Information System (EFFIS)

Mimoriadne teplý charakter počasia spôsobuje podľa Matejoviča zvýšený výpar. "Preto, ak sa nevyskytnú významnejšie celoplošné zrážky, môže nastať problém s vlahou, čo môže spôsobiť obrovské sucho. Veľmi teplý charakter mája potvrdzujú aj prognostické modely."

Viac o téme: MájAprílPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu