Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jedovaté MARHULE v našich regáloch: Môžu spôsobiť ochrnutie dýchacieho systému

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA – V potravinových reťazcoch sa po jedovatých hrozienkach z Uzbekistanu objavili aj nevyhovujúce jadrá marhúľ, v ktorých bola zistená prítomnosť kyanovodíka, a to vo vysokom množstve. Upozornil na to slovenský Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) vo svojej správe z 20. marca.

Do centra pozornosti sa najnovšie dostali jadrá marhúľ, v ktorých bol zistený vysoký obsah kyanovodíka. Úrad verejného zdravotníctva informoval, že bol zaznamenaný Rýchlym výstražným systémom pre potraviny a krmivá (RASFF).

Vysoký obsah kyanovodíka bol zistený v jadrách marhúľ, ktoré pochádzali z Uzbekistanu. Vyrábala ich značka Superfoodz, ktorá ich predávala pod označením Bittere Abrikozenpitten.

TIETO hrozienka spôsobujú rakovinu: Inšpekcia ich okamžite stiahla zo slovenského trhu

Inšpektorát uviedol, že daný výrobok bol dovezený slovinskou spoločnosťou PlanetBIO, ktorá ho v 200-gramových baleniach predávala na Slovenskom trhu s označením Bitter Apricot Kernels, výživový doplnok.

„V nadväznosti na uvedené odporúčame spotrebiteľom, aby predmetný výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja,“ upozorňuje hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Kyanovodík je bezfarebná a prudko jedovatá tekutina, ktorá je charakteristická tým, že páchne po mandliach. Kyanovodík môže zapríčiniť ochrnutie dýchacieho systému.

Viac o téme: ÚVZ SRMarhuleInšpekciaKyanovodík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu