Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

TIETO hrozienka spôsobujú rakovinu: Inšpekcia ich okamžite stiahla zo slovenského trhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slovenskí inšpektori zistili nebezpečnú prítomnosť jedovatého toxínu v slovenských hrozienkach vyrábané pod tradičnou receptúrou, ktoré bezodkladne stiahli z trhu. Ak ich máte doma, v žiadnom prípade ich nejedzte, toxín v nich spôsobuje rakovinu obličiek.

Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR) na svojej stránke zverejnila zarážajúcu informáciu o ďalšom nevyhovujúcom výrobku, ktorý sa donedávna nachádzal na slovenskom trhu. Ide o sušené ovocie, ktoré bežne pridávame do tradičných maškŕt, o hrozienka.

Jedovaté hrozienka boli predávané spoločnosťou Coop Jednota pod ich internou značkou Tradičná kvalita v 150-gramových baleniach. Krajinou pôvodu bol Uzbekistan a výrobcom bola spoločnosť KRUP sídliaca v Banskej Bystrici. Štátna správa varuje, že na základe dvoch odobratých vzoriek daného výrobku bolo zistené, že v hrozienkach bola prekročená maximálna hodnota obsahu Ochratoxínu A.

MEGAPOKUTY Najnovšie kontroly v obchodoch: Prepadlo až 1,5 TONY zeleniny a ovocia

Ochratoxínu A (OTA) je známy karcinogén, ktorý môže viesť k rakovine obličiek a môže vážne poškodiť pečeň. ŠVPS SR oznámila, že výrobok bol stiahnutý z trhu.

Viac o téme: HrozienkaŠVPS SRInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu