Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na akciu Slovenskej pospolitosti prišli iba dvaja nacionalisti

Spomienková slávnosť bola komorná, prišli Zobraziť galériu (3)
Spomienková slávnosť bola komorná, prišli "až" dvaja nacionalisti (Zdroj: ČTK)

RUŽOMBEROK - Iba dvojica členov Slovenskej pospolitosti prišla dnes na spomienkovú slávnosť na bývalého slovenského politika a kňaza Andreja Hlinku, ktorú toto nacionalistické združenie zvolalo do Ružomberka. Dvojica nacionalistov si 69. výročie Hlinkovho úmrtia uctila položením kvetov k jeho soche. Po niekoľkých sekundách pietne miesto bez komentára opustili.

Hlinka bol začiatkom 20. storočia poprednou osobnosťou boja za slovenskú autonómiu. Na rozdiel od minulosti členovia pospolitosti neboli dnes oblečení do uniforiem, ktoré pripomínajú rovnošatu polovojenskej Hlinkovej gardy z čias vojnového Slovenského štátu. K myšlienkam tohto štátu, ktorý spolupracoval s nacistickým Nemeckom, sa pospolitosť hlási.

Stretnutia organizácie vyvolávajú zvýšenú pozornosť predovšetkým od roku 2005, keď polícia v Modre rozohnala zhromaždenie stúpencov pospolitosti. Najvyšší súd vlani zrušil stranu s podobným názvom s odôvodnením, že jej stanovy nie sú v súlade s ústavou. Slovenská pospolitosť v súčasnosti funguje ako občianske združenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu