Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislava v strachu: Po uliciach sa potuluje líška, kompetentní si problém pohadzujú

Ulicami Ružinova sa pohybuje líška Zobraziť galériu (3)
Ulicami Ružinova sa pohybuje líška (Zdroj: Foto: Facebook)

BRATISLAVA - Ľudia v bratislavskej mestskej časti Ružinov sa obávajú nepozvaného hosťa. Ulicami sa totiž pohybuje zatúlaná líška. Zviera stratilo plachosť, viacerí svedkovia upozornili na to, že by mohla byť aj besná. A čo na kompetentní?

Vaše tipy

Obyvatelia Ružinova ostali nemilo prekvapení. Pri prechádzke ulicami mestskej časti narazili na zatúlanú líšku. Prostredie medzi panelákmi nie je pre zviera prirodzené, no ľudí sa nebojí a neuniká z ich dohľadu. 

Problému sa chytili poslanci

Na situáciu upozornili na sociálnej sieti aj bratislavskí mestskí poslanci. "Sloboda zvierat to nerieši, hlavné mesto odkazuje na mestskú políciu a tá povedala, že tam pošle hliadku...," napísal Martin Patoprstý. "Mestská polícia odchyt líšok nevykonáva, v tomto smere by skôr mali zakročiť poľovníci. O tomto prípade sme doteraz nevedeli, ak sa líška opäť vyskytne, je potrebhné kontaktovať buď poľovné združenie, alebo nám to oznámiť na čísle 159," uviedol hovorca mestských policajtov Peter Pleva. 

Na miesto dorazili aj štátni policajti

"Hliadka Policajného zboru počas uplynulého víkendu preverovala jedno oznámenie o údajnom pohybe líšky v mestskej časti Ružinov. Hodnovernosť prijatého oznámenia sa však na mieste nepotvrdila," uviedla hovorkyňa bratislavských policajtov Veronika Slamková. 

Bratislava v strachu: Po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Sloboda zvierat sa dištancuje

Oslovili sme Slobodu zvierat, k situácii zaujala jasné stanovisko. Problém sa ich netýka. "Sloboda zvierat vykonáva na základe Zmluvy s hlavným mestom, ako aj v rámci platnej legislatívy iba odchyt túlavých zvierat (psov, mačiek), nie chránených druhov, ani poľovnej zvery. Poľovnú zver rieši magistrát so Zväzom poľovníkov a Mestskou políciou," uviedla Pavla Dugovičová zo Slobody zvierat.


Prečítajte si aj:

Prekvapenie na rušnej bratislavskej ceste: Cez priechod sa vybrala aj labutia rodinka


Kompetetní si problém s túlavou líškou pohadzujú ako horúci zemiak. Usiluje sa ho riešiť aj poslanec Martin Chren. "Sodoma - Gomora, priatelia. Práve som dohovoril s pánom Pinterom z magistrátu, ktorý to má na starosti. Systém na riešenie pohybu takejto divej zvery na území mesta teraz vôbec poriadne nefunguje, už z magistrátu iniciujú rokovania, ako to zlepšiť," vysvetlil Chren. Zároveň tlmočil ďalšie slová, ako treba podľa magistrátu v tomto prípade postupovať. Mestská časť musí listom požiadať Okresný úrad, ktorý vydá povolenie na mimoriadny odstrel a poverí tým príslušnú inštitúciu, v tomto pripade zrejme Mestské lesy. Celé to trvá tak 14 dní.

Martin Chren
Zobraziť galériu (3)
Martin Chren  (Zdroj: glob.sk)

Oficiálna informácia z magistrátu

"Poľovnú zver na území obce rieši Okresný úrad – pozemkový a lesný odbor, Ing. Monika Antalová. Podľa informácií, ktoré som dostal od pani Antalovej, mestská časť musí požiadať listom Okresný úrad o mimoriadny odstreľ poľovnej zveri v intraviláne mesta, a to v zmysle zákona. V prípade potreby sa obráťte na pani Antalovú," odpísali Chrenovi z magistrátu. Ako sa zdá, vznikol neriešiteľný problém a líška si pokojne pobehuje ulicami Ružinova.

Viac o téme: SídliskoLíškaRužinov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu