Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Eurostat varuje: Slovensko je najhoršie v Európe! Česi nás predbehli vďaka migrantom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovensko sa opäť ocitlo na spodných priečkach. Podľa štatistík Eurostatu o raste populácie a obrate obyvateľstva skončili Slováci na poslednom mieste. Pred nami sa ocitlo Poľsko aj Česká republika.

Obrat obyvateľstva meria všetky demografické zmeny. Do merania populácie sa pridávajú tzv. "zisky", kam patrí pôrodnosť a prisťahovalectvo, a "straty", teda úmrtia a emigrácia. Práve preto sa líši od zmeny čistégo obyvateľstva, čo znamená jednoduchý rozdiel medzi veľkosťou obyvateľstva v dvoch rôznych časových bodoch. Informácie zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Kým počet obyvateľov sa môže javiť relatívne stabilný, jeho zloženie sa môže meniť. Obrat obyvateľstva zachytáva demografickú dynamiku a pomáha nám pochopiť, čo sa mení v štruktúre obyvateľstva, hoci celkový počet ľudí zostáva zhruba rovnaký.

Slováci sú na tom najhoršie

Na to, aby bolo možné porovnať jednotlivé krajiny, sa používa relatívna veľkosť obyvateľstva každého členského štátu. Dynamika obyvateľstva je tak aktuálne najvyššia v Luxembursku a na Malte a najnižšia v Poľsku a na Slovensku.

Eurostat varuje: Slovensko je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: eurostat)

V roku 2016 zaznamenali najvyššiu mieru obratu obyvateľstva v Luxembursku (s celkovým obratom 84,6 na 1000 obyvateľov) a na Malte (81,1 ‰). Za nimi nasledoval Cyprus (55,4 ‰), Rakúsko (53,1 ‰), Nemecko (52,9 ‰), Írsko (50,5 ‰) a Litva (49,6 ‰).

Naopak Slovensko (22,4 ‰) a Poľsko (22,9 ‰) zaznamenali najnižšiu mieru obratu obyvateľstva pred Talianskom (24,2 ‰), Portugalskom (25,8%) a Českou republikou (26,1 ‰). Pri pohľade na zložky obratu obyvateľstva mali Lotyšsko, Litva a Bulharsko v roku 2016 najvyššiu mieru prirodzeného obratu (súčet porodov a úmrtí), zatiaľ čo Luxembursko a Malta mali najvyššiu mieru migračného obratu (súčet imigrácie a emigrácie).

V ČR došlo vďaka migrácii k nárastu obyvateľstva

Počet obyvateľov Českej republiky narástol v prvom polroku tohto kalendárneho roka o 9243 osôb na súčasných 10.580.543 obyvateľov. Nárast obyvateľstva v Česku sa udial v dôsledku zahraničnej migrácie. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz, ktorý sa vo svojom článku odvolal na oznámenie Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Zo zahraničia prišlo do Českej republiky 22.590 osôb pochádzajúcich prevažne z Ukrajiny, zo Slovenska a z Vietnamu. Naopak, z Česka odišlo 11.088 ľudí. Od januára do júna zaevidovali príslušné úrady na území Českej republiky 55.528 narodených detí a v rovnakom časovom úseku 57.787 úmrtí.

"Počet zomrelých bol najvyšší za toto obdobie od roku 1996, pričom rekordný bol počet úmrtí v mesiaci január (12.300)," konštatovali podľa Noviniek.cz českí štatistickí odborníci, ktorí vyššiu úmrtnosť pripísali najmä epidemiologickej situácii na začiatku tohto roka. V prvom polroku sa podľa informácií Noviniek.cz uskutočnilo 18.800 sobášov. Podiel detí narodených mimo manželských zväzok narástol na 49 percent.

Viac o téme: PopuláciaSlovenskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu