Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tretina ľudí v EÚ si nemôže dovoliť týždeň v zahraničí: Pozrite, ako sú na tom Slováci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Približne tretina ľudí (32,9 percenta) v Európskej únii si nemôže dovoliť v lete týždennú dovolenku mimo svojej vlasti. Slovensko je v tomto rebríčku deviate najhoršie v 28-člennej EÚ, uvádza sa v najnovšom prieskume Eurostatu.

Prieskum naznačil, že aj v týchto ukazovateľoch sú veľké rozdiely medzi jednotlivými krajinami EÚ, keď najnižší podiel ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť týždňový pobyt v zahraničí, je vo Švédsku (8,2 percenta),  Luxembursku, Dánsku a Fínsku (13-14 percent). Na opačnom konci sa ocitlo Rumunsko (okolo 66,6 percenta), Chorvátsko (62,8 percenta), Bulharsko (56 percent), ale aj Grécko (53,6 percenta), Cyprus (53,5 percenta) a Maďarsko (50,7 percenta).

Podľa údajov Eurostatu si na Slovensku nemôže dovoliť týždenný pobyt "niekde vonku" 45 percent rodín. SR tak tesne predbehla Taliansko a Portugalsko. Dobrou správou je, že za posledných päť rokov v 25 členských štátoch (okrem Cypru, Dánska a Grécka) poklesol podiel ľudí, ktorí nemajú na týždenný oddychový pobyt v zahraničí. V rámci celej EÚ tento podiel klesol v rokoch 2011-2016 z 38 percent na 32,9 percenta.

Viac o téme: Dovolenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu