Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci porovnali výrobky z Ostbloku s Nemeckom a Rakúskom: Výsledky sú zdrvujúce!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Ten istý výrobok, ale dvojaká kvalita! Nový prieskum kvality potravín odhalil to, čo si väčšina Slovákov iba myslí. Keď ide našinec do obchodu, nekúpi rovnaký výrobok ako napríklad Nemec. Zarážajúce je, že výsledky prekonajú aj najhoršie predstavy. Pozrite sa, v akých výrobkoch sú najväčšie rozdiely.

Nielen kvalita, ale aj hmotnosť

Podľa zistení prieskumníkov z Vysokej Školy Chemicko-technologickej v Prahe z 21 výrobkov, ktoré kontrolóri nakúpili v 5 krajinách – na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Nemecku a Rakúsku – mali rovnaké zloženie iba tri potraviny, píše český portál idnes.cz. Pri ostatných našli rozdiely.

Pracie prášky

Napríklad prací prášok Persil v Nemecku obsahuje až o dvadsať percent viac aktívnej látky. Aviváž Lenor dokonca inak voňala a mala tiež iné zloženie látky. Pre Nemcov plnia navyše fľaše 990 mililitrami, v ďalších troch krajinách iba 930.

Správne dávkovanie pracieho prostriedku
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Rybie prsty

Markantný rozdiel je tiež v obsahu mäsa v rybích prstoch značky Iglo. V Česku obsahuje 50 percent mäsa, v Nemecku 64 percent. Čo je zarážajúcejšie je fakt, že obidva výrobky sú vyrobené v rovnakej fabrike. A to nie je všetko. Aj tu vidieť nepomer vo váhe. Po prepočítaní na 100 gramov vyšlo, že za rovnakú hmotnosť by Česi mali zaplatiť 77 centov, pričom Nemci iba 41 centov.

Mäso

Lunčmít Tulip obsahuje v Nemecku iba bravčové mäso, v Česku je to iba hydinový separát. Zrejme nie je dôvod si myslieť, že na Slovensku je to inak.

Vedci porovnali výrobky z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Masodomov.sk)

Sladkosti

Ďalší rozdiel bol v Nutelle. V Nemecku jej namerali vyšší obsah kofeínu, bielkovín a tmavšej farby. Sladkosti značky M&M mali pre Rakúšanov, Čechov a Maďarov palmojadrový tuk, pre Slovákov a Rakúšanov kokosový olej.

Vedci porovnali výrobky z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: italymag.co.uk)

Pizza

Pizza Ristorante od Dr. Oetkera mala pre Čechov menej syra ako pre Rakúšanov. Na obale bolo tiež zobrazené odlišné deklarované zloženie výrobku.

Vedci porovnali výrobky z
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: youtube/laure in the kitchen)

Čaje

Zelený čaj Teekanne mal iné obsahy kofeínov aj extraktov. Citrónový čaj Nestea je vyrábaný pre Nemcov iba z cukru, pre ďalšie krajiny sa tam pridávajú aj iné sladidlá.

Káva

Káva Jacobs 3 v 1 mala iné zloženie cukru.

Opatrne s množstvom vypitých
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: pixabay.com)

Čipsy

V zemiakových lupienkoch Lay´s pre Nemcov nebol palmový olej, takisto rozdiel oproti ďalším štyrom testovaným krajinám.

Nenápadný zabijak: Čipsy nám
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výsledky horšie ako v minulosti

„Výsledky sú ešte prekvapivejšie než v prieskume, ktorý sme v roku 2015 robili pre Ahold a pani poslankyňu Sehnalovú," povedal pre český portál koordinátor prieskumu Jan Pivoňka z Vysokej Školy Chemicko-technologickej v Prahe. Vtedy bolo testovaných 23 výrobkov z Česka a Nemecka, pričom rozdiely našli v ôsmich prípadoch.

Viac o téme: NemeckoSlovenskoPotraviny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu