Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľký test na kontroverzné látky v potravinách: Najhoršie dopadla jahodová čokoláda Milka

Jahodová čokoláda Milka Zobraziť galériu (5)
Jahodová čokoláda Milka (Zdroj: Greenpeace / Mitja Kobal)

VIEDEŇ - Spoločnosť Greenpeace otestovala viacero značkových výrobkov z rakúskych obchodov na látky škodlivé pre zdravie. Niektoré výsledky ukázali alarmujúco vysokú koncentráciu pravdepodobne karcinogénnych látok. Napríklad malé dieťa by už skonzumovaním menej ako dvoch kociek jahodovej čokolády Milka prijalo prípustnú dennú dávku kontroverzných 3-MCPD esterov. Generálny riaditeľ spoločnosti Alexander Egit vyzval na okamžité kroky zo strany ministerstva zdravotníctva, výrobcov aj obchodníkov. Spotrebiteľom odporúča, aby sa vyhli produktom s palmovým olejom.

Ceny masla stúpajú do astronomických výšok: Pohroma aj u susedov, najdrahšie za 50 rokov

Organizácia na ochranu životného prostredia podrobila analýze v Agentúre pre bezpečnosť potravín (AGES) jedenásť potravinárskych výrobkov, ktorých osem obsahovalo vysokú koncentráciu palmového oleja, dva boli bez palmového oleja a v jednom sa nachádzal v malom množstve.

Konkrétne si odborníci posvietili na lieskovoorieškový krém od Nutelly, nugátový krém značky Ja! Natürlich, oblátkové trojuholníčky značky Auer, kakaovú tortovú polevu od Dr. Oetkera, čokoládovú polevu na Sacherovu tortu od značky Manner, jahodovú čokolády od Milky, čokoládu s alpským mliekom od Milky, bio margarín Alsan, margarín Rama Original v kocke, cesnakovú vreckovú polievku od Maggi a Knorru.

Veľký test na kontroverzné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Greenpeace / Mitja Kobal)

Kontroverzné látky

"Používanie palmového oleja má drastický vplyv na životné prostredie a ľudské zdravie. Pre škodlivé látky 3-MCPD- a glycidylestery, ktoré vznikajú počas rafinácie palmového oleja, zatiaľ neexistujú žiadne zákonné hraničné hodnoty. Je to hrubo nedbalé. Ako ukazuje naša štúdia, tieto škodlivé látky môžu byť prítomné vo veľmi vysokých množstvách v potravinách," uviedol v tlačovej správe ekologický chemik Greenpeace Herwig Schuster.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) klasifikoval 3-MCPD- a glycidylestery ako potenciálne a pravdepodobne karcinogénne. Druhá spomínaná látka sa tiež ukázala ako mutagénna. Prípustná denná dávka, ktorú môže človek podľa agentúry v strave prijať, činí maximálne 0,8 mikrogramu 3-MCPD esterov na kilogram hmotnosti človeka. Glycidylestery prípustný denný limit nemajú, treba sa im jednoducho vyhýbať čo najviac.

Trojica prepadákov

Veľký test na kontroverzné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Greenpeace / Mitja Kobal)

Z hľadiska 3-MPCD esterov dopadla najhoršie pri testovaní jahodová čokoláda Milka (0,993 mg/kg), a to najmä pre deti. 13,5-kilogramové dieťa dosiahne prípustnú dennú dávku (11 gramov) v menej ako dvoch kockách tejto vyhľadávanej pochúťky. Vysoké koncentrácie boli tiež nájdené aj v prípade glycidylesterov (0,377 mg/kg).

Dobre nedopadol ani margarín Alsan (0,810 mg/kg 3-MPCD esterov a 0,689 mg/kg glycidylesterov) a margarín Rama Original (0,619 mg/kg 3-MPCD esterov a 0,220 mg/kg glycidylesterov).

Veľký test na kontroverzné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Greenpeace / Mitja Kobal)

Prípustná denná dávka pre malé dieťa v prípade margarínov činí 13 a 17 gramov, čo predstavuje dve polovice natenko natretej žemle. Okrem toho treba brať do úvahy, že dospelí aj deti častokrát za deň spotrebúvajú aj iné výrobky obsahujúce palmový olej.

Viac o téme: MilkaGreenpeacePalmový olej
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu