Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší dvojaký meter v kvalite potravín: Rumuni našli odlišnosti pri porovnaní so západnou Európou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BUKUREŠŤ - Laboratórne porovnanie rovnakých potravinárskych produktov ponúkaných v západnej Európe a v Rumunsku viedlo k zisteniu odlišností v prípade deviatich výrobkov, informovali dnes kompetentné úrady balkánskej krajiny.

Ako odznelo na dnešnej tlačovej konferencii rezortu poľnohospodárstva v Bukurešti, predmetom porovnávania bolo 29 druhov potravín - mliečnych a mäsových výrobkov, čokolády či konzerv. Odlišnosť ich zloženia konštatovali v deviatich prípadoch.

Údaje uvedené na označení o obsahu kalórií a proteínov sa buď nezhodovali s reálnym obsahom, alebo boli dokonca iné v prípade potravín distribuovaných v západnej Európe (konkrétne v Belgicku, Holandsku a Nemecku) a tých ponúkaných na rumunskom trhu.

Šéf rumunského agrárneho rezortu Petre Daea uviedol, že rumunská vláda požiada Európsku komisiu, aby v čo najkratšom čase sformulovala transparentnú jednotnú úpravu pre členské krajiny Únie, ktorá umožní podobné kontroly na báze jednotného prístupu. Podľa jeho slov je podobná úprava potrebná vo všetkých štátoch Únie v záujme odhaľovania uplatňovania "dvojakého metra".

Viac o téme: PotravinyRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu