Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Zlé správy pre milovníkov čaju: Takúto lahôdku si možno už čoskoro nedoprajete

Dárdžiling Zobraziť galériu (2)
Dárdžiling (Zdroj: thinkstockphotos.com)

DILLÍ – Ak ste znalcom čaju, máme pre vás zlú správu. Ranný šálok Dárdžilingu si možno nebudete môcť dopriať. Preslávené „šampanské medzi čajmi“ sa pestuje v 87 záhradách v pohorí Himaláje, v Dárdžilingu v indickom štáte Bangla, predtým Západné Bengálsko. Niektoré kry sú staré až 150 rokov, poznamenal server BBC.

Polovica z ročnej produkcie viac ako osem miliónov kilogramov tohto čaju sa vyváža, predovšetkým do Británie, Európy a Japonska. Pritom 60 percent produkcie má certifikát ekologického poľnohospodárstva. Dárdžiling patrí k najdrahším čajom na svete, kilogram môže stáť až 850 dolárov.

V posledných dvoch mesiacoch panujú v provincii nepokoje a štrajky etnických Gurkhov na podporu tamojšej strany požadujúcej vyčlenenie gurkhských miest a dedín z Bangly a vytvorenie samostatného zväzového štátu. Prácu na čajových plantážach prerušilo 100-tisíc robotníkov.

Protestujúci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA / AP)

Na produkciu čaju to malo tvrdý dopad. Do júna sa stihla zozbierať len tretina úrody a ak budú problémy pretrvávať, straty pestovateľov sa môžu vyšplhať k 40-miliónom dolárov. Tamojšie združenie pestovateľov čaju označilo krízu za jednu z najhorších. Pestovatelia nemajú čo ponúknuť a museli zrušiť objednávky. Milovníkom dárdžilingu hrozí, že sa budú musieť preorientovať na iný typ čaju.

Najhoršia možná doba

Zatváranie plantáží nemohlo prísť v horšej dobe. Zber v Dárdžilingu trvá viac než sedem mesiacov, asi od marca do októbra, a je rozdelený na štyri obdobia. Štrajky vypukli uprostred druhého, teda letného obdobia, ktoré sa podieľa na predajoch 40 percentami.

V tejto dobe dostáva čaj svoju jedinečnú muškátovú príchuť. Separatisti síce život v provincii komplikujú už od 80. rokov, ale v minulosti obvykle štrajkovali v období pokoja medzi zbermi.

Nedostatok čaju začína dopadať na spotrebiteľov. Z obchodov v Indii už rýchlo miznú a japonské supermarkety hlásia, že zásoby im vystačia do novembra. Taktiež v Nemecku sa stáva vzácnym tovarom.

Chvíľu to potrvá

Ak by sa aj robotníci vrátili na plantáže, potrvá dlhšie než mesiac, kým bude možné začať so zberom. Plantáže ležia nedotknuté už mesiace, sú zarastené burinou a čajovníky nekontrolovane rastú. Než začnú znovu zberať lístky, musia robotníci plantáže vyčistiť a kry prerezať.

Darjeeling tak bude asi nejaký čas vychádzať v obmedzenom náklade a milovníci tohto čaju sa nateraz musia naučiť žiť bez neho, uzavrel server BBC. 

Viac o téme: IndiaDárdžiling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu