Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci, pozor! Meteorológovia vydali varovanie, zo slnka k nám mieri nebezpečné žiarenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA – V týchto dňoch by ste sa mali intenzívnemu slneniu radšej vyhýbať. Meteorológovia upozorňujú na vysoké ultrafialového žiarenia a nízke hodnoty celkového ozónu. Citlivej pokožke hrozí poškodenie, ktoré môže mať bolestivé následky.

Začiatkom týždňa meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na svojej stránke upozornili na oslabenú ozónovú vrstvu (o 19-percent menej z hodnoty dlhodobého priemeru). Maximálne okamžité hodnoty slnečného ultrafialového indexu (UVI) dnes na všetkých staniciach dosahovali hodnoty 8 až 10. Vzhľadom na veľmi nízke hodnoty celkového ozónu a ročné obdobie, kedy slnko kulminuje na oblohe pri najväčšej výške, upozorňujeme verejnosť, aby venovala zvýšenú pozornosť ochrane pred slnečným ultrafialovým žiarením,“ varovali meteorológovia vzhľadom na hodnoty namerané na stanici Poprad-Gánovce.

Meteorológovia, traste sa! Za zlú predpoveď budete potrestaní, v Rusku zavádzajú nový zákon

Slováci, pozor! Meteorológovia vydali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Odborníci ľuďom radia použiť pri pohybe vonku ochranné prostriedky, najmä počas poludnia a bezoblačnej oblohe. Ešte nebezpečnejší môže byť pre pokožku pobyt vo vyšších nadmorských výškach. Nezabudnite na pokrývku hlavy, slnečné okuliare, ochranný odev alebo krém s dostatočným ochranným faktorom pred UVA a UVB žiarením, ktorý by mať zodpovedať fototypu. Najopatrnejší by mali byť ľudia s ryšavými a blond vlasmi a modrými alebo zelenými očami. „Vysoké hodnoty UVI u nás každoročne meriame od mája do začiatku augusta,“ dodali k varovaniu meteorológovia.

Okamžité hodnoty hustoty toku UV žiarenia s erytémovým účinkom dopadajúcej na horizontálne orientovanú plochu v mW m-2  (1 UVI
Zobraziť galériu (3)
Okamžité hodnoty hustoty toku UV žiarenia s erytémovým účinkom dopadajúcej na horizontálne orientovanú plochu v mW m-2 (1 UVI  (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: OzónSlnečné lúčeUltrafialové žiarenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu