Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia, traste sa! Za zlú predpoveď budete potrestaní, v Rusku zavádzajú nový zákon

Vladimír Pučkov Zobraziť galériu (4)
Vladimír Pučkov (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Ruský minister pre mimoriadne situácie Vladimír Pučkov navrhol zavedenie finančného postihu za nepresné alebo oneskorené predpovede počasia. "Rosničkáři" by mali za zlú prácu podľa ministra platiť. Ide o reakciu na skutočnosť, že väčšina Moskovčanov nebola varovaná pred víchricou, ktorá si vyžiadala 16 životov na konci mája.

"Nastal čas vypracovať vzorec ekonomickej zodpovednosti územných jednotiek hydrometeorologického strediska za predpovede, ktoré sa nepotvrdia," povedal minister na dnešnej porade. Upresnil, že má na mysli ekonomický postih "konkrétnych zodpovedných osôb", ktoré pripravujú prognózy počasia.

Minister podľa pozorovateľov reaguje na kritiku, že jeho rezort nevaroval pred víchricou, ktorá si 29. mája vyžiadala v Moskve a okolí 16 mŕtvych a asi dve stovky ranných. K odhaleniu príčin, prečo väčšina Moskvy nedostala upozornenie pred vyčíňajúcimi živlami, vyzvala šéfka ruských senátorov Valentina Matvijenková. Po smršti sa pozastavila nad tým, čo vlastne meteorológovia robia a prečo občania neboli včas varovaní.

Meteorológovia, traste sa! Za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Moskovskí meteorológovia sa podľa agentúry Interfax obhajujú, že ich predpoveď v inkriminovaný deň bola presná a včasná. Ministerstvo naopak tvrdí, že predpoveď nepočítala s "mimoriadnou situáciou" vyžadujúcou naliehavo varovať obyvateľstvo, a tak výstrahu šírilo len prostredníctvom médií, sociálnych sietí a SMS správami.

Meteorológovia, traste sa! Za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nápad pokutovať meteorológov za zlé predpovede nie je nový, poznamenala agentúra RIA Novosti. Pripomenula, že v marci jeden z poslancov predložil návrh zákona umožňujúceho trestať synoptikov za odchýlku piatich stupňov Celzia tromi tisíckami rubľov (cca 47 eur), respektíve 10.000 rubľov (cca157 eur) za chyby presahujúce 11 stupňov Celzia.

Meteorológovia, traste sa! Za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: RuskoPredpoveď počasiaVladimír Pučkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu