Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA trápia obrovské extrémy počasia: Na Floride 36 stupňov, na západe nasnežilo

Západ Spojených štátov zasa prekvapilo sneženie Zobraziť galériu (2)
Západ Spojených štátov zasa prekvapilo sneženie (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON – Spojené štáty americké zažívajú v týchto dňoch rozmary počasia. Kým východ krajiny sužujú horúčavy, na západe snežilo a sever trápia silné búrky s krupobitím.

Meteorológovia vydali na pondelok a utorok pre mnohé oblasti na východe USA varovanie pred extrémnymi horúčavami a vysokými hodnotami ozónu v ovzduší. Ľuďom odporúčali piť veľa vody a zostať v klimatizovaných miestnostiach. Niektoré školy preto v pondelok skrátili vyučovanie.

Teplomery v štátoch od Floridy na juhu až po Maine na severe ukazovali až 36 stupňov Celzia, no v spojení s vysokou vlhkosťou vzduchu bolo na niektorých miestach pocitovo ešte o niekoľko stupňov viac. Podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) padli na viacerých miestach teplotné rekordy. 

Západ Spojených štátov zasa prekvapilo sneženie. Kým nižšie položené oblasti Kalifornie zasiahli búrky s krupobitím, vo vyššie položených oblastich snežilo. NWS prepovedala pre sever pohoria Sierra Nevada až 30 centrimetrov snehu. 

Na juhu vnútrozemia USA je veľmi teplo, sucho a veterno a v štátoch Arizona a Utah horia rozsiahle požiare. NWS varovala pred možným zhoršením sa situácie a desiatky ľudí museli opustiť svoje domovy. Na severe Utahu silný vietor poškodil elektrické vedenie a prevracal nákladné autá. 

Na severe vnútrozemia USA teploty klesli k nule. Štát Idaho zasiahlo sneženie, krupobitie, silný dážď, vietor a búrky. NWS varovala aj pred možnými tornádami a záplavami. Podobné počasie zažívajú aj štáty Wyoming, Montana, Nebraska, Južná Dakota a Minnesota.

Viac o téme: PočasieUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu