Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rozhodnutie Trumpa o klimatickej dohode je finálne, tvrdí analytik: Môže mať dva dôsledky pre svet

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Evan Vucci)

BRATISLAVA – Rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa o odstúpení od klimatickej dohody sa nedá zvrátiť. Uviedol to analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Dušan Fischer.

"Podľa toho, ako vyznel Trump a šéf americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) Scott Pruitt, je toto finálne. Ide o najvážnejšie rozhodnutie USA v zahraničnej politike," konštatoval analytik.

Podľa neho toto rozhodnutie môže mať pre Ameriku a svet dva dôsledky. "Jeden scenár môže byť taký, že svet zistí, že bez Ameriky to nejde a po 2020 budeme prosiť ďalšieho prezidenta, prípadne Trumpa, aby sa k dohode vrátil. Druhý scenár ráta s tým, že dohoda bude fungovať aj bez Ameriky a to ovplyvní ďalšie administratívy po Trumpovi," vyhlásil Fischer.

Ako ďalej analytik povedal, americký prezident hral vo svojom prejave vyslovene domácou kartou, čo dokazuje aj jeho vyhlásenie, že nebol zvolený občanmi Paríža. Prisľúbil, že Amerika bude naďalej lídrom v klimatických otázkach, ale zároveň ochráni status quo týkajúce sa regulácií. Podľa Fischera je to neuskutočniteľné.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok (2.6.) potvrdil plánované odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody. Dohodu o znížení emisií skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatickú zmenu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.

Viac o téme: Donald TrumpParížska klimatická dohodaDušan Fisher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu