Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenskom sa šíri senzácia! Večer uvidíte na oblohe jedinečný úkaz: Strata času, choďte spať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA/BRATISLAVA - Internetom sa začala šíriť fascinujúca správa o polárnej žiare, ktorá by v týchto dňoch mohla byť viditeľná aj pre obyvateľov strednej Európy, teda tiež pre Čechov a Slovákov. Nadšenie však rýchlo opadlo. Dôvodom je správa, ktorou včera reagovali českí astronómovia na informácie v médiách.

Česká televízia informáciami o možnom pozorovaní polárneho fenoménu z našich zemepisných šírok potešila veľkú časť verejnosti. Správy sa chopili aj niektoré naše médiá, no ukázalo sa, že radosť bola predčasná.

Cestujúci z lietadla pozorovali úžasné divadlo: VIDEO magického letu im budete závidieť

„Polárna žiara nad Českom pravdepodobne nebude,“ uviedli na Facebooku odborníci z Astronomického ústavu AV ČR.  „Parametrov, podľa ktorých sa určuje pravdepodobnosť polárnej žiary nad (nielen) naším územím, je viac. Súvisí s prúdom nabitých častíc zo Slnka po jeho erupčnej aktivite, a tým pádom potom s narušením magnetického poľa Zeme,“ dodali astronómovia.

Hoci sa médiá zhostili prvotného nadšenia, meteorológovia vysvetlili, že k mimoriadnej udalosti nad naším územím s veľkou pravdepodobnosťou nedôjde. Na severnej pologuli mala byť vďaka aktivite veľkej koronálnej diery na Slnku vidieť silná polárna žiara. Síce sa úkaz podarilo zazrieť Britom, Kanaďanom, Laponcom či Rusom, vyzerá to tak, že my toľko šťastia mať nebudeme. Na to, aby sme polárnu žiaru zbadali aj u nás, by slnečná aktivita musela byť oveľa silnejšia, spresnili odborníci.

...

Viac o téme: Polárna žiara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu