Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Cestujúci z lietadla pozorovali úžasné divadlo: VIDEO magického letu im budete závidieť

Polárna žiara pri pohľade z lietadla. Zobraziť galériu (3)
Polárna žiara pri pohľade z lietadla. (Zdroj: Facebook/Nathan Starzynski Media/SHMÚ)

BRATISLAVA/OTTAWA - Cestujúcim letiacim nad Kanadou sa naskytol vzácny pohľad. Za oknami mohli pozorovať úžasné jasnozelené prírodné divadlo - auroru borealis v plnej kráse. Slovenskí meteorológovia podrobne vysvetlili, ako fenomén vzniká.

Prelet nad kanadskými štátmi Alberta, Saskatchewan a Manitoba bol pre cestujúcich naozaj magický. Video, ktoré dali do pozornosti meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na Facebooku, ukazuje polárnu žiaru z výšky.

Unikátnu polárnu noc pozorovali aj Slováci na FOTO: Kataríne výlet zmenil život

„Polárna žiara je svetelný úkaz vyskytujúci sa v zemskej atmosfére vo výškach okolo 90 až 180 kilometrov prevažne v polárnych oblastiach (na južnej pologuli sa nazýva aurora australis),“ vysvetlili meteorológovia.

Polárna žiara sa vytvára tak, že Slnko vysiela do medziplanetárneho priestoru nielen ultrafialové, infračervené či žiarenie vo viditeľnej časti spektra, ale aj prúdy elektricky nabitých častíc, napríklad protónov a elektrónov (korpuskulárne žiarenie). Pri slnečných erupciách súčasne vzniká slnečný vietor, zložený z prúdov protónov, elektrónov a alfa častíc, ktorý je pri kolízii s magnetickým poľom Zeme nasmerovaný do horných častí atmosféry (v blízkosti zemských pólov), kde sa zráža s molekulami vzduchu. Vzduch sa pritom ionizuje, čoho prejavom je svetielkovanie vo viditeľnej časti spektra, opisujú odborníci.

Cestujúci z lietadla pozorovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Nathan Starzynski Media/SHMÚ)

„Zafarbenie polárnej žiary závisí od vlnovej dĺžky vyžarovaného svetla (tá je zase určená povahou atómov a molekúl, s ktorými sa korpuskulárne žiarenie zráža) a od výšky, v ktorej žiara vzniká,“ dodali.

Cestujúci z lietadla pozorovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Nathan Starzynski Media/SHMÚ)

Ako meteorológovia doplnili, polárna žiara býva najčastejšie zelenej farby s vlnovou dĺžkou 558 nanometrov, ktorá vzniká prevažne vo výškach od 120 do 180 kilometrov v dôsledku ionizácie molekúl kyslíka. Kyslík podľa nich emituje aj červené svetlo, ktoré najčastejšie vzniká však vo výškach nad 200 kilometrov a v nižších hladinách (90 až 120 kilometrov) prevažujú odtiene fialovej, modrej a tmavočervenej farby. Tie sú však sú spôsobené ionizáciou dusíka.

...

Viac o téme: LietadloPolárna žiara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu