Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Unikátnu polárnu noc pozorovali aj Slováci na FOTO: Kataríne výlet zmenil život

Skupinka slovenských cestovateľov na Islande.
Skupinka slovenských cestovateľov na Islande. (Zdroj: Facebook/Blogg.sk - cestovanie, filmy a život)

REYKJAVÍK – Sila polárnej žiary je naozaj magická. O to viac, že spojila aj československú dvojicu – Jaromíra z Česka a Slovenku Katarínu. Keď sa Katarína vybrala na Island pozorovať tento úchvatný fenomén, stretla svoju životnú lásku.

Island je čoraz obľúbenejšou destináciou Slovákov. Dôkazom je aj skupinka mladých našincov, ktorá nedávno využila poslednú sezónu a vycestovala do tajomnej krajiny. „Ďalších 11 rokov nastáva cyklus, keď bude pozorovanie polárnej žiary ťažšie a zriedkavejšie. Polárnu žiaru sa nám podarilo vidieť až štyrikrát a bol to úžasný zážitok,“ opísali cestovatelia na facebookovej stránke Blogg.sk – cestovanie, filmy a život.

VIDEO, aké ešte nikdy nevzniklo: Polárna žiara tak, ako ju môžu vidieť iba vyvolení

Polárna láska

Mnohí cestovatelia sa na Island vydávajú práve za pozorovaním polárnej žiary. Svetelný jav fascinuje aj filmára a fotografa Jaromíra Stanczyka z Plzne. Práve on je autorom nového videa polárnej žiary, ktoré obletelo internet.

Topky zaujímalo, ako sa Jaromír k nakrúcaniu na Islande dostal. Dozvedeli sme sa, že mladý dobrodruh na Islande žije už 11 rokov. Dlhých desať rokov tu pôsobí ako profesionálny fotograf a posledné video polárnej žiary nakrúcal v národnom parku Thingvellir. Uplynulé dva roky Jaromír nakrúca videá -  pomocou dronu.

Kým na Slovensku zvyknú zamilované páry pozorovať nočnú oblohu kvôli hviezdam, na Islande je to možno polárna žiara, ktorá podnecuje ľudskú fantáziu. Ako spomína Jaromírova partnerka, Slovenka Katarína, polárna žiara sa jej stala osudnou: „Žijem tu tri roky a na Island som prišla kvôli polárnej žiare. Tu som stretla Jaromíra. O tri mesiace som sa prisťahovala a odvtedy sme nerozlučný tím a trávime islandské noci fotografovaním polárnej žiary,“ priznala Slovenka, ktorú si podmanila vzdialená severská krajina.

...

Viac o téme: Polárna žiaraIsland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu