Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vesmírne divadlo na prvého apríla: Kométa, ktorú objavil Slovák, sa pohrá s astronómami

Záber kométy zverejnenej 25. marca Zobraziť galériu (2)
Záber kométy zverejnenej 25. marca (Zdroj: Flickr/Dominique Dierick )

BRATISLAVA/WASHINGTON - Kométa s krkolomným názvom 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák bola prvýkrát objavená v roku 1858 a od tohto dosť vzdialeného dátumu preletí v sobotu najbližšie k Zemi. Ide o vzdialenosť 21,2 miliónov km, rovnajúcu sa približne 50-násobku vzdialenosti Mesiaca. Amatérski astronómovia s malými ďalekohľadmi ju môžu sledovať už teraz, no najideálnejšie podmienky budú práve prvého apríla. Ten, kto nemá potrebné vybavenie a chcel by sa na vesmírne divadlo pozrieť z pohodlia domova, stačí si zapnúť internetový prenos na stránkach observatória Slooh.

Slovenskom sa šíri senzácia! Večer uvidíte na oblohe jedinečný úkaz: Strata času, choďte spať

Obehnúť tejto krátkoperiodickej kométe okolo Slnka trvá asi 5,5 roka. Jej jadro sa v priemere odhaduje na 1,4 km a patrí do Jupiterovej skupiny komét. Po 200 rokoch od jej objavenia dochádza v týchto dňoch k najpriaznivejším podmienkam na jej pozorovanie, hoci len na severnej pologuli. Obyvatelia južnej strany sú na tom horšie. Koncom marca dosiahne jasnosť kométy okolo 7 mag a na prelome s aprílom dôjde k vrcholu, potom sa bude opäť znižovať.

Vesmírne divadlo na prvého
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Chris Schur)

Prvým, kto ju objavil 3. mája 1858, bol astronóm Horace Tuttle z Harvard College Observatory. Po ňom nasledoval profesor Michel Giacobini z francúzskeho obervatória v Nice, a to 1. júna 1907. Avšak až slovenský astronóm Ľubor Kresák, ktorý sa 24. apríla 1951 "zadíval" na kométu zo Skalnatého plesa, postupne prišiel na to, že vo všetkých prípadoch ide o rovnaký objekt. Preto je aj pomenovaná po všetkých svojich troch objaviteľoch ako: 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák.

V strednej Európe možno kométu pozorovať už strednými astronomickými ďalekohľadmi. Tí, ktorí nemajú takúto možnosť, ale radi by si zaujímavý vesmírny úkaz pozreli, je tu riešenie. Observatórium Slooh plánuje svoje teleskopy na Kanárskych ostrovoch namieriť práve na putovanie kométy okolo Zeme a obraz sprostredkuje na svojej webstránke.

TOTO NIE JE PRVÝ APRÍL!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu