Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenky z našej histórie, ako ich nepoznáte: Anna (72) sa pokúsila o lúpež storočia

Slovenský svet v roku 1923 písal o Ruske Alexandre Kollantajovej, prvej ženskej diplomatke. Zobraziť galériu (14)
Slovenský svet v roku 1923 písal o Ruske Alexandre Kollantajovej, prvej ženskej diplomatke.

MARTIN – Talentovanými a výnimočnými ženami sa vo svojich dejinách môže pochváliť aj Slovensko. Boli medzi nimi poetky, spisovateľky, podnikateľky, včelárky aj lúpežníčky. Prečítajte si, ktoré ženy dokázali rúcať dobové mýty a konvencie minulých storočí.

„Ženské sú neobratné a povrchné v prácach svojich a tá najmenšia prekážka odradí jich. Jeden jediný ženský študent dá profesorovi viacej práce ako tridsať študentov mužského pohlavia,“ píše nejaký neprajnícky profesor v Národných novinách v roku 1888. Nazrime pri príležitosti Medzinárodného dňa žien do zdigitalizovaných fondov Slovenskej národnej knižnice (SNK) a presvedčme sa, že ženy aj napriek svojmu ťažkému postaveniu v Uhorsku dokázali zastať aj iné povolania ako matka na plný úväzok.

Deň, na ktorý sme takmer zabudli: FOTO Slovenské ženy boli počas MDŽ ikonami socializmu

Národnie noviny, 16. 10. 1888, ročník XIX, č. 122, s. 3 – 4
Zobraziť galériu (14)
Národnie noviny, 16. 10. 1888, ročník XIX, č. 122, s. 3 – 4  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Tvrdenia nemeckého profesora absolútne vyvracajú výstrižky z dobovej tlače, ktoré hovoria, že ženy úspešne vstúpili do lekárstva, chirurgie, diplomacie, či dokonca mali odvahu na to, aby sa stali leteckými taxikárkami.

Obzor, 5. mája 1870, s. 99
Zobraziť galériu (14)
Obzor, 5. mája 1870, s. 99  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Slovenský svet 1923, č. 37
Zobraziť galériu (14)
Slovenský svet 1923, č. 37  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Nová žena 1939, č. 24, s. 5
Zobraziť galériu (14)
Nová žena 1939, č. 24, s. 5  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Hoci ženy mali celé stáročia nerovnocenné postavenie s mužmi, predsa len máme svetlé príklady aj v našich dejinách, že niektoré mali tvrdé hlavy, išli proti múru a napokon aj uspeli.

V županskom kresle

Svadbou s Jurajom Thurzom, palatínom Uhorska, hlavným županom Oravy, radcom cisára Rudolfa II., ale najmä neúnavným bojovníkom proti Turkom, dostala Alžbeta Coborová (1578 – 1626) šancu rozvíjať svoje manažérske zručnosti. Dáma zo zámožnej rodiny možno ani nevedela, že ich má, pretože pred vstupom do manželstva sotva vedela písať. Keďže ctižiadostivý Thurzo bojoval a trávil celé mesiace mimo domova, zrejme ani nemala na výber. Musela sa starať o osem detí, viesť panstvo k prosperite a súčasne si dopĺňať vzdelanie, ktoré jej chýbalo. Manželovi sa tak čoskoro stala rovnocenným spoľahlivým partnerom. Stala sa z nej rozhľadená žena, ktorá sa životom na Bytčianskom zámku naučila aj po slovensky. Ich vzájomná a takmer denná korešpondencia je bohatá, z listov je cítiť jeho úcta a rešpekt voči jej schopnostiam a zručnostiam. Svojho manžela a neskôr syna Imricha zastupovala vo funkcii oravského župana. V rokoch 1622 – 1626 sama vystupovala vo funkcii dedičnej oravskej županky, čo jej vynieslo zápis do slovenskej „ženskej“ histórie. Na zasadnutia osobne chodievala len v skutočne výnimočných prípadoch, bežne posielala za seba správcu Oravského panstva alebo kapitána Oravského hradu.

Obzor, 5. júla, 1881, s. 148
Zobraziť galériu (14)
Obzor, 5. júla, 1881, s. 148  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Vystríhala ženy pred zvodcami

„Protož panny utíkejte, před svúdci, co múžete. Pravé lásce ruku dejte, a tak šťastné budete!“, radí dievčatám Rebeka Lešková (1773 – 1856), ktorá je jednou z našich prvých „skutočných“ spisovateliek. Rodáčka z Vyšnej Slanej zdedila nadanie zrejme zdedila po otcovi, Martinovi Laučekovi, ktorý tvoril najmä nábožensky zamerané príspevky. Rebeke hra so slovíčkami učarovala, avšak viac ju napĺňala tvorba poézie. Básňam sa venovala aj jej sestra Zuzana, avšak ona ich zbierala a zapisovala pre ďalšie pokolenia.

V roku 1795 si Rebeka vydala za významného slovenského literáta – Štefana Lešku (1757 – 1818). Novinár, spisovateľ a prekladateľ mal síce roboty stále viac a viac, ale peňazí stále menej a menej. Východisko chcel nájsť v povolaní evanjelického kňaza, no bohužiaľ – hoci to v Prahe dotiahol až na funkciu superintendanta, peniaze nepribúdali. V stovežatej sa ich dom stal centrom prvej novočeskej básnickej školy, akýsi „hotel de Rambouuillet“ v menšom vydaní. Schádzali sa tam autori, čítali si verše, kritizovali, chválili.

Rebekine práce publikoval v roku 1802 Antonín Jaroslav Puchmajer vo svojom Almanachu. Najznámejšou z jej tvorby sa stala ženské mravy chrániaca báseň: Výstraha před svúdci všem pannám z roku 1798. Jej schopnosti využil Ján Kollár pri zostavovaní zbierky Národnie zpievanky.

Báseň Výstraha před svúdci všem pannám od Rebeky Leškovej, uverejnená v Almanachu A. J. Puchmajera (1920)
Zobraziť galériu (14)
Báseň Výstraha před svúdci všem pannám od Rebeky Leškovej, uverejnená v Almanachu A. J. Puchmajera (1920)  (Zdroj: DIKDA, SNK)

Slovenky z našej histórie,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Slovenky z našej histórie,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Písala modlitby

Grófka Oľga vo Strachwitz von Gross-Zauche und Camminetz (1827 – 1909) mala dlhé meno a bola členkou Rádu maltézskych rytierov. Spolu s manželom jazdeckým kapitánom, grófom Hermannom Seherr-Thossom vychovávali svoju dcéru Margarétu a vo voľnom čase tvorila i zostavovala modlitebné knižky v nemčine. Venovala ich svojim najbližším, čo malo asi veľký úspech, keďže mnohé z nich po grófkinej smrti knižne vydali. Dcéra Margaréta porodila šesť detí, z ktorých Henry Aponyi sa stal posledným majiteľom kaštieľa v Oponiciach.

Slovenky z našej histórie,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Slovenky z našej histórie,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Oslnil ju papier

Aj napriek tomu, že mala šesť detí a záhaľčivý manžel jej bol viac príťažou ako pomocou, prebudovala v Slavošovciach okolo roku 1817 železný hámor na papierenský mlyn. Prvý papier, hrubý baliaci, tam vyrobila Johana Gyürkyová (rod. Markušová; 1796 – 1865) na jar roku 1818. Toto bol začiatok jej kariéry. Húževnatosťou, cieľavedomosťou, talentom pre podnikanie a zrejme aj šťastím sa vypracovala na najúspešnejšieho výrobcu papiera v Uhorsku. Pod jej vedením neskoršie Slavošovské papierne prekvitali. Keď jej zadlžený manžel umrel, nabrala si na plecia ďalšie dlžoby a pustila sa do podnikania. Aby to všetko splatila, privyrábala si zberom lesných plodín, obchodovala s ovocím, požičiavala svoje kone a vzorne obrábala polia, aby deti nehladovali. Bola nielen podnikateľkou, ale aj manažérkou predaja. Sama cestovala a osobne sa stretávala s klientmi, zaujímala sa o novinky v papiernickom priemysle. Často cestovala do Holandska a Nemecka. V roku 1840 zaviedla do výroby Gyürkyovej papiereň prvý papierenský stroj v Uhorsku, o osem rokov neskôr v Slavošovciach vyrábal papier na kossuthovské bankovky. Pani Johanna prežila skutočne krušný život a mala obrovské pracovné tempo. Umiera vyčerpaním vo veku 69 rokov.

Slovenky z našej histórie,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Doma im to bzučalo

„A ten dobrý anjel, tá Kiš Jozefínka, každého z nás učí, sťa svojho synka. Ktorý si pred seba bereš tú úlohu, preskúmať vnútornú včiel, vlastnosť, polohu… ba celé tajomstvo včiel tu chce rozchýriť, vedomosť včelársku v Slovensku rozchýriť. Ona je opravdu spolku nášho hlava, preto jej buď tu dnes venovaná: sláva!“

Mať vlastnú ódu na seba, dokonca vydanú v celoslovenskom periodiku, majú len tí najlepší z najlepších. Podarilo sa to Jozefíne Kissovej (1825 – 1910), prvej slovenskej včelárke a poklony jej skladal iný veľký včelár, Jozef Zoch. Ako manželka veľmi uznávaného včelára Jozefa Kissa z Deržíc aj ona prepadla „bzučiacej vášni“. Nielenže včely samostatne chovala, bola jednou z bojovníčok za založenie slovenského včelárskeho spolku. Lásku a jemné ale odborné správanie jej včielky zrejme vrchovatou mierou oplácali, pretože pani Jozefína „bez zahalenej tváričky, včeličky holými rukami z truhlíkov vyberala a veľmi útlocitne s nimi nakladala,“ a nič jej neurobili – skladá jej obdiv iný včelár v roku 1868.

Slovenky z našej histórie,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Slovenky z našej histórie,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: DIKDA, SNK)

Takmer vylúpila hrad

Bola tu skôr ako Jánošík. Nenápadná, tichá milá starenka od susedov – Anna Ludanická – „spáchala“ pred 500 rokmi, 10. augusta 1514, takmer lúpež storočia, nebyť toho, že strážnikov zobudil štrngajúci riad… Oponický hrad, z ktorého dnes stoja už len ruiny, sa spomína v listinách okolo roku 1 300. Pre jeho nedobytnosť slúžil skôr ako trezor, kam si zemania z okolia mohli za určitý poplatok, uskladniť svoje cennosti. Hrad patril Apponiniovcom, ktorí žili v kaštieli v Oponiciach. Ich vždy prívetivá, nenápadná, 72-ročná susedka Anna Ludanická sa však rozhodla dať tieto cennosti do obehu. Nahovorila svojich 12 služobníkov, aby hrad vylúpili. „Koč pristavili priamo pri bráne, prebrodili rieku a dostali sa na hrad. Ulúpené kúsky vyvážali priamo na voze, stráže si to nevšimli. Celá lúpež by im bola prešla, len poslední dvaja bohužiaľ, nešikovne zhodili niekoľko kusov riadu, ktorý narobil na nádvorí hluk,“ uviedol Peter Králik z Apponiovskej knižnice v Oponiciach, ktorá je súčasťou Slovenskej národnej knižnice.

Vladislav II. poveril vyšetrovaním svojho palatína. Annu Ludanickú, ako zákonitú vlastníčku Ludanického panstva, však neodsúdil. Hrdelný trest stihol len dvoch zo spomenutej lúpežníckej tlupy a to aj napriek tomu, že pred popravou verejne vykričali, že na lup ich naviedla Ludanická susedka. Milá stará pani sa tak v pokoji dožila na svojom panstve 80 rokov.

 

Viac o téme: ŽenyMDŽMedzinárodný deň žien
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu