Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Deň, na ktorý sme takmer zabudli: FOTO Slovenské ženy boli počas MDŽ ikonami socializmu

V bratislavských Závodoch počas Medzinárodného dňa žien, kde kolegovia svojim spolupracovníčkam zablahoželali a podarovali im kvietky. (8. marec 1978) Zobraziť galériu (12)
V bratislavských Závodoch počas Medzinárodného dňa žien, kde kolegovia svojim spolupracovníčkam zablahoželali a podarovali im kvietky. (8. marec 1978) (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Sviatok, ktorý pripadá na 8. marca, sa postupom času zbavil nálepky socialistickej oslavy a aktivistky ho rovnako ako ich predchodkyne pred storočím využívajú na presadzovanie ženských práv a rovnakých šancí. Zaspomínajte si s nami, ako v minulosti vyzeral Medzinárodný deň žien na Slovensku.

Korene MDŽ siahajú do rokov 1857 a 1911, keď robotníčky v textilných závodoch v New Yorku protestovali proti zlým pracovným podmienkam. Mimoriadnou sa stala udalosť, keď 25. marca 1911 skupina robotníčok, demonštrujúca v newyorskej textilke, zahynula pri požiari. Nepodarilo sa im uniknúť včas, lebo boli zatvorené dvere. Preto, aby robotníčky nevychádzali von pred koncom pracovného času.

Nespravodlivý osud slabšieho pohlavia na Slovensku: Ženy sa poisťovali, aby neostali na ocot!

Ďalší významný fakt sa viaže s II. Medzinárodnou konferenciou socialistických žien v roku 1910 v Kodani. Nemecká socialistka Clara Josephine Zetkinová navrhla, aby sa zaviedol Medzinárodný deň žien na uznanie ich boja za práva žien všade vo svete.

Iná referencia sa vzťahuje k 8. marcu 1917 a ruským robotníčkam, ktoré vyšli do ulíc, aby začali generálny štrajk. V roku 1917 zahynuli v bojoch približne dva milióny mužov. Ruské ženy sa rozhodli v poslednú februárovú nedeľu vstúpiť do štrajku, aby získali „chlieb a mier“. O pár dní cár abdikoval, Dočasná vláda dala ženám volebné právo. Vtedy posledná nedeľa pripadla na 23. február v juliánskom kalendári, teda na 8. marca gregoriánskeho kalendára. Odvtedy MDŽ nadobudol inú dimenziu v rozvinutých i rozvojových krajinách. Po druhej svetovej vojne sa 8. marec začal vo viacerých štátoch sveta sláviť ako sviatok žien až napokon ho v roku 1977 OSN vyhlásila za Medzinárodný deň žien.

Živena, Zväz československých žien, miestna organizácia v Ivánke pri Dunaji spolu so všetkými zložkami Národného frontu usporiadala v nedeľu 11. marca oslavu MDŽ. Zúčastnili sa na nej členovia JRD, školská mládež a miestni občania. Na snímke predseda Akčného výboru Jozef Steiner odovzdáva členke Živeny - ČSŽ a družstevníčke Margite Srnkovej diplom Živeny - ČSŽ za záslužnú a obetavú prácu. (12. marca 1951)
Zobraziť galériu (12)
Živena, Zväz československých žien, miestna organizácia v Ivánke pri Dunaji spolu so všetkými zložkami Národného frontu usporiadala v nedeľu 11. marca oslavu MDŽ. Zúčastnili sa na nej členovia JRD, školská mládež a miestni občania. Na snímke predseda Akčného výboru Jozef Steiner odovzdáva členke Živeny - ČSŽ a družstevníčke Margite Srnkovej diplom Živeny - ČSŽ za záslužnú a obetavú prácu. (12. marca 1951)  (Zdroj: TASR)

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, dňa 6. marca slávnostne premenovali závody Danubia, bavlnárske závody n.p. v Bratislave na Závody 8. marca. (7. marca 1952)
Zobraziť galériu (12)
Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien, dňa 6. marca slávnostne premenovali závody Danubia, bavlnárske závody n.p. v Bratislave na Závody 8. marca. (7. marca 1952)  (Zdroj: TASR)

Veľtržný palác v Bratislave zaplavili tisícky žien, mnohé z nich prišli na manifestáciu priamo od svojich strojov v závodoch, z obchodov a úradov. Manifestáciu prišli pozdraviť aj pionieri cvičnej školy v Bratislave. (9. marca 1954)
Zobraziť galériu (12)
Veľtržný palác v Bratislave zaplavili tisícky žien, mnohé z nich prišli na manifestáciu priamo od svojich strojov v závodoch, z obchodov a úradov. Manifestáciu prišli pozdraviť aj pionieri cvičnej školy v Bratislave. (9. marca 1954)  (Zdroj: TASR)

Deň, na ktorý sme
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Oslava Medzinárodného dňa žien v Bratislave. (9. marec 1951)
Zobraziť galériu (12)
Oslava Medzinárodného dňa žien v Bratislave. (9. marec 1951)  (Zdroj: TASR)

Pri príležitosti MDŽ prijal predseda KNV v Bratislave poslanec NZ Rudolf Martanovič v pondelok 8. marca najlepšie pracovníčky Bratislavského kraja. (9. marec 1954)
Zobraziť galériu (12)
Pri príležitosti MDŽ prijal predseda KNV v Bratislave poslanec NZ Rudolf Martanovič v pondelok 8. marca najlepšie pracovníčky Bratislavského kraja. (9. marec 1954)  (Zdroj: TASR)

Oslavy MDŽ vyvrcholili vo štvrtok 6. marca v Bratislave priateľským stretnutím delegácie žien z celého Slovenska s najvyššími predstaviteľmi straníckych a štátnych orgánov SSR. (6. marec 1980)
Zobraziť galériu (12)
Oslavy MDŽ vyvrcholili vo štvrtok 6. marca v Bratislave priateľským stretnutím delegácie žien z celého Slovenska s najvyššími predstaviteľmi straníckych a štátnych orgánov SSR. (6. marec 1980)  (Zdroj: TASR)

S láskou a radosťou pripravujú darčeky mamičkám k MDŽ aj deti Materskej školy na Kudlákovej ulici v bratislavskom sídlisko Dúbravka. Podarujú im ich na malej slávnosti, na ktorú pripravujú pestrý kultúrny program s tančekmi. (2. marca 1976)
Zobraziť galériu (12)
S láskou a radosťou pripravujú darčeky mamičkám k MDŽ aj deti Materskej školy na Kudlákovej ulici v bratislavskom sídlisko Dúbravka. Podarujú im ich na malej slávnosti, na ktorú pripravujú pestrý kultúrny program s tančekmi. (2. marca 1976)  (Zdroj: TASR)

S láskou a radosťou pripravujú darčeky mamičkám k MDŽ aj deti Materskej školy na Kudlákovej ulici v bratislavskom sídlisko Dúbravka. (2. marca 1976)
Zobraziť galériu (12)
S láskou a radosťou pripravujú darčeky mamičkám k MDŽ aj deti Materskej školy na Kudlákovej ulici v bratislavskom sídlisko Dúbravka. (2. marca 1976)  (Zdroj: TASR)

Najlepšie pracovníčky bratislavských podnikov, závodov a inštitúcií, ako aj funkcionárky spoločenských organizácií sa zišli 3. marca na slávnostnom večere v Parku kultúry a oddychu v Bratislave. (3. marec 1980)
Zobraziť galériu (12)
Najlepšie pracovníčky bratislavských podnikov, závodov a inštitúcií, ako aj funkcionárky spoločenských organizácií sa zišli 3. marca na slávnostnom večere v Parku kultúry a oddychu v Bratislave. (3. marec 1980)  (Zdroj: TASR)

Oslavy MDŽ vyvrcholili vo štvrtok 6. marca v Bratislave priateľským stretnutím delegácie žien z celého Slovenska s najvyššími predstaviteľmi straníckych a štátnych orgánov SSR. (6. marec 1980)
Zobraziť galériu (12)
Oslavy MDŽ vyvrcholili vo štvrtok 6. marca v Bratislave priateľským stretnutím delegácie žien z celého Slovenska s najvyššími predstaviteľmi straníckych a štátnych orgánov SSR. (6. marec 1980)  (Zdroj: TASR)

 

 

 

 

Viac o téme: MDŽ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu