Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké kontroly kvality v našich obchodoch: Na toto ovocie a zeleninu si dávajte najväčší pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Štátna veterinárna a potravinová správa vykonala v mesiaci október celkovo 171 kontrol obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny. Na mieste posúdili inšpektori zhodu s obchodnými normami u 755 plodín, z čoho 62 nevyhovelo požiadavkám. Najhoršie dopadli rajčiaky a jablká, dobre na tom však neboli ani paprika, kapusta či mrkva.

Výsledky kontrol potravín šokujú: Špina, plesnivé mäso a mŕtve potkany! Kto skončil najhoršie?

"Celkovo prekontrolovali inšpektori 322.009 kg tovaru, z čoho 9323 kg nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme," spresnila veterinárna a potravinová správa. Pri tzv. kontrolách na požiadanie sa nezistil nevyhovujúci tovar. Pri kontrolách u prvovýrobcov našli inšpektori 75 kg tovaru s nevyhovujúcou kvalitou. Vo veľkoobchodných skladoch sa kontrolou zistilo 7138 kg a v maloobchodných jednotkách 2110 kg nevyhovujúceho ovocia a zeleniny.

Veľké kontroly kvality v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: svssr.sk)

Podľa správy vykonali v októbri inšpektori 171 kontrol obchodnej kvality čerstvého ovocia a zeleniny. Na požiadanie bola vykonaná jedna kontrola, v maloobchodných jednotkách sa vykonalo 129 kontrol, u prvovýrobcov 21 kontrol, vo veľkoobchodných skladoch 20 kontrol. Na mieste posúdili inšpektori zhodu s obchodnými normami (hodnotenie na mieste – HNM) u 755 plodín, z čoho 62 plodín nevyhovelo požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme.

Veľké kontroly kvality v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: svssr.sk)

"Pri kontrolách na požiadanie bolo vykonané HNM u štyroch plodín, všetky hodnotené plodiny boli vyhovujúce. V maloobchodných jednotkách bolo posúdených 625 plodín, z čoho 59 plodín nevyhovelo požiadavkám noriem. U prvovýrobcov bolo posúdených 39 plodín, z čoho normám nezodpovedali dve plodiny. Vo veľkoobchodných skladoch sa vykonalo 87 HNM, pričom normám nevyhovela jedna plodina," priblížili veterinári.

Veľké kontroly kvality v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: svssr.sk)

"Na nevyhovujúci tovar boli vydané nálezy o nezhode. Z nevyhovujúceho množstva plodín v znaku minimálne požiadavky na kvalitu nevyhovelo 25,3 %, v znaku obchodná kvalita 33,6 % a v znaku označenie 41,1 %," dodala v správe ŠVPS.

Právoplatným rozhodnutím bolo ukončené jedno správne konanie. Pokuta v Martine dosiahla výšku 1 500 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu