Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Prípad desaťročia ukončený! Jozef je vinný z usmrtenia Kristínky (†2), toto je jeho trest

 Kristínkini rodičia Zobraziť galériu (8)
Kristínkini rodičia (Zdroj: SITA)

NITRA - Otec v najsrdcervúcejšom procese roka pozná svoj trest. Nitriansky súd ho dnes uznal vinným zo smrti dcérky Kristínky (†2). Dievčatko zabudol vlani v lete v rozpálenom aute na parkovisku pred prácou. Súd v procese rozhodol prekvapivo rýchlo, na druhom pojednávaní po vypočutí znalcov rozhodol.

"Okresný súd v Nitre uznal Jozefa K. vinným z prečinu usmrtenia, za čo mu uložil trest odňatia slobody v trvaní dva roky, pričom výkon tohto trestu podmienečne odložil na dva roky. Rozsudok nenadobudol právoplatnosť, pretože obžalovaný podal proti výroku o vine odvolanie. Vo veci bude nasledne rozhodovať Krajský súd v Nitre," informoval hovorca nitrianskeho súdu Mário Pivarči. 

Pozrite si video z dnešného pojednávania, príchod rodičov na súd

Kristínka súd Nitra

VIDEO Prípad desaťročia ukončený!
Zobraziť galériu (8)

Jozef Kurák
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Najhoršie okamihy

Pri čítaní znaleckého posudku z odboru zdravotnícta Jozefova manželka, Kristínkina mama, situáciu nezvládla, rozplakala sa o po výmene pohľadov s Jozefom, opustila pojednávaciu miestnosť. Nešťastný otec počúval so slzami v očiach so sklonenou hlavou. "Cítim sa vinný, z morálneho hľadiska cítim veľkú zodpovednosť. Cítim sa byť nevinný z nedbanlivostného konania," vyhlásil pred sudcom obžalovaný otec nebohej Kristínky ešte na prvom pojednávaní.

Jozef
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

V odôvodnení rozsudku sudca v závere pojednávania uviedol, že smrť bola spáchaná na chránenej osobe a z nedbanlivosti. Advokát otca nebohej Kristínky Daniel Lipšic postavil obhajobu na tom, že v prípade Jozefa išlo o syndróm zabudnutého dieťatka. Sudca vo svojom rozhodnutí upozornil, že aj napriek hektickej a pretechnizovanej dobe, aj napriek náročnému dňu plnému povinností, otec nemal zabudnúť na svoje povinnosti, ku ktorým patrí aj ochrana vlastného dieťaťa. Doteraz súdy na Slovensku takého prípady neriešili, ide o precedens, podľa ktorého sa budú išpirovať pri rozhodovaní v budúcnosti. 

Jozef Kurák s Danielom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)


Prečítajte si aj:

FOTO Najsrdcervúcejší proces: Slová otca, ktorý zabudol v aute Kristínku (†2), rozplakali celú sieň


Kristínka zomrela vlani v lete 22. júla po tom, čo ju otec Jozef zabudol vysadiť v škôlke. Dievčatko nechal v aute na parkovisku pred pácou. Auto malo na zadných oknách fólie, dieťa preto nebolo možné vidieť. Na dcérku si spomenul v poobedňajších hodinách, keď mu zavolala manželka s tým, že ich dcérka nie je v škôlke. "Manželka povedala, že dcérka v škôlke nie je, tak kde teda je? Začal som rozmýšľať..." zaspomínal Jozef na prvom pojednávaní a so slzami pokračoval: "Potom som prišiel k autu. To je všetko...". Dievčatku už, žiaľ, nebolo pomoci. Zomrelo na prehriatie organizmu a zlyhanie centrálneho nervového systému mozgu. Vonku bolo v osudný deň veľmi horúco.  

 

Viac o téme: SmrťNitraKristínka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu