Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Turisti, zbystrite pozornosť: Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách má počas dňa stúpajúcu tendenciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

VYSOKÉ TATRY - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva aj dnes v najvyšších polohách Tatier. Riziko zosuvov hrozí najmä v záveroch dolín a na svahoch s trávnatým podkladom. Pri očakávanom oteplení bude mať trvajúce, nie príliš výrazné lavínové nebezpečenstvo vo vysokohorskom teréne mierne stúpajúcu tendenciu.

 Ako informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby, lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter. "Na strmých svahoch s väčšou výškou nafúkaného snehu je stále možný výskyt spontánnych splazov a malých lavín. Tie sa môžu uvoľniť aj zo strmých skalných platní, kde dochádza pri súčasnom oteplení k podmáčaniu snehovej pokrývky," uviedol.

Nový sneh pripadol za posledných 24 hodín len v najvyšších polohách, aj to iba do dvoch centimetrov. "V nižších polohách sme zaznamenali iba zrážky v podobe dažďa, v dôsledku čoho celková výška snehovej pokrývky klesla. Sneh je s výnimkou najvyšších polôh a severných závetrí vlhký až kašovitý a v teréne je nerovnomerne rozložený," doplnil lavínový špecialista.

Viac o téme: LavínaVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu