Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z tohto mrazí! Nová predpoveď tohtoročnej zimy: Pripravte sa na najhoršie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

MOSKVA – Kým slovenskí a už aj nemeckí meteorológovia sú v zimných prognózach skeptickejší, ruskí meteorológovia vidia situáciu viac bielo ako čierno. Podľa ich krištáľovej meteorologickej gule, ktorá sa občas môže aj mýliť, veštia i nám sibírsku zimu.

Ruskí meteorológovia varujú pred mimoriadne tuhou zimou, ktorá má tento rok doraziť aj na Západ. Predpoveď z Východu prichádza po tom, ako na prudké jesenné ochladenie spojené so snežením upozornili britskí meteorológovia. Podľa nich čaká Britániu zima ako z rozprávky.

Známy slovenský meteorológ prezradil, aká bude zima: Veľká šanca, že vás to nepoteší

Ruskí meteorológovia sa zhodujú, že na Ukrajinu a aj do viacerých krajín západnej Európy zavíta mimoriadne mrazivá návšteva, ktorá by nemusela minúť ani stred Európy. Vraj bude taká ľadová, že sa budeme môcť korčuľovať na jazerách. Odborníci tiež upozornili, aby sme rátali s neskorším nástupom jari a tráva by sa mohla začať zelenať až v apríli. Dôvodom bude arktická vzduchová hmota, ktorá bude testovať našu otužilosť.

Astrológ predpovedá skorší začiatok zimy

Za sneh na Ukrajine sa zaručil aj liečiteľ a astrológ Leonid Gorban, podľa ktorého by Ukrajinci mohli stavať snehuliaky už v priebehu posledného novembrového týždňa. Hoci sa chladné zimné počasie udrží aj v decembri, po novom roku sa predpovede začnú „kaziť“, veští Gorban. Sneh sa bude roztápať a budeme sa môcť lyžovať maximálne na blate. To však neznamená, že sa znova neochladí. Ukrajinskí meteorológovia totiž predpovedajú prudké teplotné výkyvy – pokojne sa ráno môžete zobudiť do extrémne chladného počasia pri vonkajšej teplote mínus 20 stupňov Celzia!

Mätúce teploty

Podľa slovenských meteorológov je však oveľa pravdepodobnejšie, že zima bude skôr teplejšia. Vyplýva to z analýz vedeckých modelov, ktoré však nevylučujú ani to, že bude aj snežiť a mrznúť. Vysoká teplota oceánov a dlhodobo nadpriemerná teplota na severnej pologuli naznačuje, že zima sa na Slovensku zrejme dlho neudrží.

V posledných rokoch sa objavili aj predpovede, ktorá varovali pred najstudenšou zimou storočia, keď meteorológovia varovali pred prudkými zmenami počasia v Európe. S trochou škodoradosti si však musíme priznať, že ani jedna z predpovedí o mimoriadne chladnej zime nevyšla.

Z tohto mrazí! Nová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu