Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vpád arktického vzduchu, sneh už aj mimo Tatier: VIDEO Takto to dnes vyzerá na horách!

Sneženie na Hrebienku pohľadom webkamery Zobraziť galériu (7)
Sneženie na Hrebienku pohľadom webkamery (Zdroj: panorama.sk webkamera)

BRATISLAVA – Po tom, ako včera meteorológovia Slovákov varovali pred prvým výdatnejším snežením vo vyšších polohách, vydali ďalšiu výstrahu. Do bieleho rána sa zajtra môžu zobudiť nielen obyvatelia severu. Odborníci hovoria o vpáde arktického vzduchu a cestári sa pripravujú na tvorbu snehových jazykov a závejov.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešný deň a na štvrtok (6. 10.) výstrahu pred snežením. V niektorých okresoch na severe Slovenska by mohlo napadnúť až 15 centimetrov snehu. O výstrahe I. stupňa informuje SHMÚ na svojej internetovej stránke. Meteorológovia tiež upozorňujú na možnosť vytvárania snehových jazykov a závejov. Výstraha platí dnes a vo štvrtok pre viaceré okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Žilinského kraja.

TOPKA DŇA  Dobrá správa pre celé Slovensko: Zima skončila!

Severný vietor výrazne zosilnel

Na Slovensko „začal prúdiť studený arktický vzduch od severu až severovýchodu. Zosilňuje sa aj vietor, najsilnejší fúka, samozrejme, na horách. Na Chopku sme zaznamenali silnú víchricu s maximálnou priemernou rýchlosťou 93 km/h. V nižších polohách zatiaľ najsilnejšie fúka v Poprade (57 km/h), v Košiciach (53 km/h) a v Gánovciach (52 km/h). Nárazy vetra sú, samozrejme, vyššie, na horách cez 100 km/h, v nižších polohách 60-80 km/h,“ varovali pred arktickou víchricou meteorológovia z SHMÚ na Facebooku. Súčasne sa na Slovensku výrazne ochladilo. Na Lomnickom štíte sa včera večer ochladilo až na -7,4 stupňa Celzia a v noci teplota klesla na okolo -12 stupňov Celzia.

Sneženie v nižších polohách

Prvú tohtoročnú snehovú nádielku v týchto dňoch meteorológovia predpovedajú najmä severným okresom Slovenska vo výške nad 700 metrov. Nasnežiť by mohlo až 15, ojedinele i 20 centimetrov snehu. Meteorológovia v týchto regiónoch v súvislosti s napadnutým snehom varujú aj pred tvorbou snehových jazykov či závejov. Výstraha 1. stupňa pred snežením platí v tomto prípade počas stredy od 02.00 do 17.00 h.

Sneženie v stredisku Zuberec – Milotín - Janovky
Zobraziť galériu (7)
Sneženie v stredisku Zuberec – Milotín - Janovky  (Zdroj: onthesnow.sk)

Zasnežená panoráma v Ždiari
Zobraziť galériu (7)
Zasnežená panoráma v Ždiari  (Zdroj: onthesnow.sk)

Nezvyčajný jav

Po uplynulej noci niekoľko centimetrová pokrývka čerstvého snehu v tatranských dolinách nie je podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku, začiatkom októbra úplne bežným úkazom.

„Stáva sa, že v tomto období napadne sneh na horách, teraz nasnežilo aj v trochu nižších polohách než zvyčajne, približne okolo výšky 600 až 700 metrov nad morom,“ uviedol pre TASR s tým, že prvý sneh napadol už v októbri aj v minulom roku.

Poprašok snehu zdobí aj Martinské hole.
Zobraziť galériu (7)
Poprašok snehu zdobí aj Martinské hole.  (Zdroj: onthesnow.sk)

Jemný nános snehu v lyžiarskom stredisku Plejsy.
Zobraziť galériu (7)
Jemný nános snehu v lyžiarskom stredisku Plejsy.  (Zdroj: onthesnow.sk)

Zasnežený Hrebienok
Zobraziť galériu (7)
Zasnežený Hrebienok  (Zdroj: panorama.sk webkamera)

Hrebienok

Na hrebeni Nízkych Tatier zaznamenali lavínoví špecialisti päť až desať centimetrov snehu, v Západných a Vysokých Tatrách približne 15 centimetrov. „Na horách veľmi silno fúka vietor, takže na niektorých miestach nie je žiaden sneh a niekde sú záveje po kolená, ale to naozaj v polohách okolo 1800 až 2000 metrov nad morom,“ doplnil s tým, že asi tri centimetre snehu sa nachádzajú aj na Žiarskej chate v Západných Tatrách.

Sneženie v Jasnej

Srdiečko so snehovou nádielkou
Zobraziť galériu (7)
Srdiečko so snehovou nádielkou

Jasná

Prvý sneh sa podľa neho v nižších polohách určite rýchlo roztopí, v najvyšších sa môže udržať dlhšie. „Aktuálne predpovede očakávajú sneženie ešte v priebehu dnešného dňa, zajtra to bude doznievať, ale v priebehu pár dní sa ten sneh roztopí. Myslím si, že súvislejšie začne snežiť až v novembri,“ dodal Kyzek.

Biela Púť pod snehom

Biela Púť

 

 

Viac o téme: PočasieSneženiePrvý sneh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu