Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novinka, ktorá v Bratislave ešte nebola: UFO na Moste SNP odteraz predpovedá počasie!

Viete, aké počasie most predpovedá? Zobraziť galériu (2)
Viete, aké počasie most predpovedá? (Zdroj: Magistrát)

BRATISLAVA – Odteraz budú mať Bratislavčania oveľa lepší prehľad o počasí. Dôvodom je zaujímavá novinka. Postačí letmý pohľad na jeden zo symbolov nášho hlavného mesta, ktorý bude veľmi netradičnou meteorologickou stanicou.

Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci so spoločnosťou Siemens s.r.o., realizujú projekt osvetlenia objektu Mosta SNP farebnými svetlami, ktoré budú informovať Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta o tom, aké počasie predpovedajú meteorológovia na nasledujúci deň. Ide o projekt z platformy Mestské zásahy, ktorého autorom je Ondrej Riečičiar zo spoločnosti Siemens s.r.o.

Ďalšia hanba pred Európou: Bratislavské lavičky na FOTO ponúkajú exkluzívny výhľad do...!

Umiestnenie farebných svietidiel v priestore podmostia a na vyhliadkovej kupole mosta boli nastaviť pracovníci zo spoločnosti Siemens spoločne so zástupcami hlavného mesta SR Bratislavy ešte v pondelok 1. augusta. O postupnej realizácii projektu informoval primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal: „Podarilo sa nám zrealizovať ďalší skvelý projekt! Asi každý z nás pozná nápad nasvietiť vežu UFO na Moste SNP podľa toho, aké bude počasie. Vyskúšali sme to priamo na mieste a môžem povedať, že je to reálne.“

Pôvodný projekt sa vedenie hlavného mesta navyše rozhodlo rozšíriť. „Rozšírili sme tento nápad ešte aj o priestor zastávok mestskej hromadnej dopravy priamo pod mostom, ktorý momentálne revitalizujeme. Rovnaké svetlá budú umiestnené nielen na samotnej kupole mosta, ale rovnako aj v priestore podmostia. Tieto dve osvetlenia budú zosynchronizované a budú zobrazovať počasie na ďalší deň. Aj v Bratislave chceme zavádzať moderné a zaujímavé riešenia,“ doplnil primátor.

Projekt „Osvetlenie UFO podľa predpovede počasia“ predstavili autori ešte v roku 2015 prostredníctvom platformy Mestské zásahy. „Most SNP patrí k jednej z hlavných dominánt Bratislavy. Navrhujeme osvetliť kupolu farebne, štyrmi rôznymi farbami, vždy inou farbou podľa toho, aké má byť na druhý deň počasie. Každá farba by bola pridelená inému typu počasia,“ avizovali ešte vtedy autori nápadu zo spoločnosti Siemens s.r.o.

„Naprogramovať osvetlenie vieme približne do jedného mesiaca. Najneskôr od septembra tak môžeme projekt spustiť natrvalo,“ informoval technický riaditeľ divízie verejného osvetlenia spoločnosti Siemens s.r.o. Richard Procik. 

Plánované použitie farieb:

Žltá – prevažne slnečné počasie

Červená – prevažne veterné počasie

Modrá – prevažne zrážky

Zelená – prevažne zamračené/hmla

Novinka, ktorá v Bratislave
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Magistrát)

Viac o téme: Most SNPUfoPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu