Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zranení migranti minulotýždňovej nehody: Pobyt v nemocnici sa im pomaly kráti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Deti i dospelých by mali po sobotňajšej nehode (9.7.) pri slovensko-rakúskych hraniciach prepustiť z bratislavských nemocníc v priebehu tohto týždňa. Ich zdravotný stav je stabilizovaný, niektorí museli podstúpiť operácie. Potvrdili to hovorkyne jednotlivých nemocníc.

Ide o nelegálnych migrantov z Iraku, Sýrie a Iránu, ktorí boli žiadateľmi o azyl v Maďarsku. K nehode došlo v blízkosti hraničného priechodu Jarovce - Kittsee, keď policajná hliadka zastavovala podozrivé vozidlo. V aute sa viezlo spolu s vodičom deväť osôb, štyria dospelí a päť maloletých.

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) museli pre zranenia hospitalizovať všetky deti. "Predpokladáme, že tento týždeň budú prepustené štyri z nich," povedala hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Jedno dieťa museli lekári operovať. Malý pacient s najťažším úrazom si už podľa hovorkyne nevyžaduje starostlivosť na JIS-ke. Deti previezli v sobotu záchranári do nemocnice s tržnými ranami, pomliaždeninami či otrasom mozgu.

"Pacientka je po operácii stabilizovaná, naši zdravotníci jej ošetrili rany," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Eliášová. Lekári ju prijali s viacerými zraneniami. UNB ošetrila v sobotu i ďalších dvoch dospelých z havarovaného auta. Nevyžadovali si však hospitalizáciu, lekári ich ošetrili ambulantne.

"Išlo o dodávku prepravujúcu nelegálnych migrantov z Maďarska cez územie Slovenska do Rakúska. Vodič podozrivého vozidla nerešpektoval zvláštne výstražné a zvukové znamenia ani svetelné znamenie STOP a s vozidlom prudko zrýchlil. Snažil sa hliadke uniknúť rýchlosťou prekračujúcou 160 km/h, čím ohrozoval ostatných účastníkov cestnej premávky. Policajná hliadka bola nútená použiť opakovane varovný výstrel do vzduchu. Unikajúce vozidlo sa v rýchlej jazde prevrátilo na strechu," popísal víkendové udalosti hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Viac o téme: NehodaHraniceMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu