Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Demonštrácie a intrigy opozície podľa Danka nie sú na mieste

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Demonštrácie a intrigy opozície podľa predsedu NR SR Andreja Danka nie sú na mieste. Ako povedal dnes novinárom pri hodnotení britského referenda, prosí nie o zakrývanie lumpov, ale aby sa diskutovalo o spôsobe, ako dostať lumpov tam, kam patria.

„Bude dôležité ukázať, že Slovensko nepodlieha chaosu. Vyzývam na rozvahu, aby sme ignorovali ľudí, ktorí budú proces (predsedníctva SR v EÚ ) zneužívať. Prosím o podporu koalície a vlády,“ povedal.

Najhorší scenár by bol podľa Danka ignorácia výsledkov referenda vo Veľkej Británii a keby všetci členovia zvolili exit z EÚ a neriešili problém. „Únia musí prejsť reformnou. Úradníci sú odtrhnutí od občanov,“ povedal. Danko poukázal na šialené mzdy a odmeny funkcionárov únie na jednej strane a na zúfalosť pri riešení problémov, ako bola utečenecká kríza na strane druhej. 

Podľa Danka je dôležité, aby sme sa z referenda poučili. „Slovensko má historickú šancu. Slovensko, premiér, bude predseda v Rade EÚ. Máme šancu ukázať, že my, malý národ, si vieme zachovať racionalitu, vieme analyzovať vzniknutý stav,“ povedal s tým, že brexit neznamená, že Británia zajtra z únie odchádza. Slovenský premiér bude mať podľa neho mandát iniciatív. „Bude môcť rokovať a konať. Nemali by mať iniciatívu predsedovia vlád veľkých štátov,“ konštatoval Danko. 

Danko verí, že brexit nespôsobí chaos. „Posledné roky rastie sebectvo veľkých národov. Mám vážnu obavu, aby EÚ nešla cestou deštrukcie,“ zdôraznil. Zároveň verí, že referendum bude signálom pre úradníkov odtrhnutých od reality, na prebratie. „Verím, že úniu nezachváti chaos, pretože v štátoch narastú snahy o referendá,“ dodal. 

Sčítanie hlasov zo štvrtkového referenda o členstve Británie v EÚ bolo zavŕšené dnes ráno v anglickom grófstve Cornwall, kde podobne ako vo väčšine susedných obvodov zvíťazili zástancovia vystúpenia z tohto bloku. V celej Británii sa vyslovilo za tzv. brexit 17 410 742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16 141 241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 percenta. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov. 

Viac o téme: Andrej DankoEurópska úniaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu