Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koniec cirkusov na Slovensku: Ministerstvo ide zakázať zvieratá!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pripravuje návrh na zákaz divožijúcich zvierat v cirkusoch. Ako vo vyhlásení informuje organizácia Sloboda zvierat, prispela k tomu aj jej dlhoročná kampaň a petícia za zákaz cirkusových zvierat, ktorú už podpísalo viac ako 55 -tisíc ľudí.

"Budeme musieť ešte bojovať, aby návrh v parlamente aj prešiel," uvádza koordinátorka kampane Silvia Čaňová s tým, že kampaň sa až do prijatia zákona zatiaľ nekončí. Sloboda zvierat preto vyzýva ľudí, aby nenavštevovali cirkusové predstavenia so zvieratami a informovali organizáciu o zlom a krutom zaobchádzaní so zvieratami v cirkusoch, ktorých sezóna sa v tomto období na Slovensku začína.

Sloboda zvierat svojou kampaňou poukazuje na katastrofálne a stresujúce podmienky, v akých cirkusové zvieratá žijú. V petícii žiada o prijatie zodpovedajúcich legislatívnych opatrení, ktoré zakážu chov, drezúru a predvádzanie všetkých druhov živých zvierat v cirkusoch, delfináriách, akvaparkoch a ďalších druhoch zábavných parkov na území Slovenska. Zvieratá chované v cirkusoch a podobných zariadeniach sú podľa organizácie nútené k výkonom, ktoré prekračujú ich sily a biologické spôsobilosti.

"Cirkusové zvieratá iba prežívajú v nekončiacom strese a nedostatku. Vystupovanie zvierat v cirkusoch je demonštratívnym týraním zvierat pred očami verejnosti s jej pasívnym a tichým súhlasom," uvádza sa v petícii. Pochybnosti o etickosti využívania zvierat v cirkuse viedli mnohé krajiny EÚ a sveta k prijatiu legislatívy, ktorá používanie zvierat na verejné vystúpenia obmedzuje alebo zakazuje, Slovensko však zostáva medzi štátmi, ktoré v legislatíve nemajú žiadnu úpravu týkajúcu sa cirkusových zvierat. 

Sloboda zvierat na svojej internetovej stránke upozorňuje, že podľa Zákona o veterinárnej starostlivosti mnohé cirkusové praktiky často napĺňajú skutkovú podstatu týrania zvierat, tento zákon však podľa organizácie zvieratá dostatočne nechráni a negarantuje im napĺňanie základných životných potrieb. Všetky cirkusy, ktoré na Slovensko zavítajú, majú povinnosť ohlásiť sa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, niektoré cirkusy si však túto povinnosť nesplnia. Veterinárny inšpektor musí v cirkuse následne vykonať kontrolu očkovania, zdravotného stavu zvierat, spôsobu ustajnenia, kŕmenia, manipulácie a o kontrole vyhotoviť záznam. 

Viac o téme: ZákazMinisterstvo pôdohospodárstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu