Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prípad utýranej fenky Viky: Viete, aké tresty čakajú despotov na Slovensku? Je to hanba!

Viky už nie je medzi nami. Zobraziť galériu (6)
Viky už nie je medzi nami. (Zdroj: HAFKÁČI-OZ na pomoc opustenym a tyranym psikom)

BRATISLAVA - Slovenskom rezonuje prípad fenky Viky, ktorú našli v otrasnom stave na ulici v Považskej Bystrici. Napriek snahe občianskeho združenia Hafkáči aj ďalších dobrých ľudí, ktorí finančne prispeli na jej liečbu, sa psík už zo zranení spôsobených človekom nevystrábil. Na majiteľa, ktorý si ho pred štyrmi rokmi adoptoval "paradoxne" práve z útulku, podali trestné oznámenie. Podľa laikov aj odborníkov je však zarážajúce, aké nízke tresty bývajú páchateľom takýchto trestných činov vymerané. Podľa iniciatívy Zvierací ombudsman bolo u nás za ostatných šesť rokov nepodmienečne odsúdených za týranie zvierat šesť ľudí.

Prípad utýraného psíka rozhneval Slovensko: FOTO neskutočných rán, ľudia žiadajú tvrdý trest!

"Vnútorná strana stehien až po hrudník - neliečená infekcia, všade doslova vytekajúci hnis. Katastrofálna podvýživa, na veterine sa snažila zjesť aj sáčky od jedla a plastové obaly! Infúzie, čistenie rán, pomalé rozkrmovanie... toto je jej život za posledné dni... náš plač jej nepomáha, ale to je zatiaľ jediné, na čo sa zmôžeme, keď ju vidíme. A majiteľ? Dá sa vôbec nazvať človekom? Tvrdí, že za jej stav môže rakovina spôsobená kastráciou!" napísali vo svojom statuse na Facebooku Hafkáči, ktorí sa o Viky v jej posledných chvíľach starali. Bohužiaľ, záchrana prišla neskoro a zvieratko, ktoré muselo trpieť týždne či mesiace, sa opäť na nohy postaviť nepodarilo. Zostali tak len rozhorčené komentáre ľudí, ktorí sa pýtajú, aký čaká trest vinníka a či sa vôbec na Slovensku dá domôcť adekvátnej spravodlivosti.

„Žiadame exemplárne tresty pre tyranov zvierat. Slovensko má všetky páky na to, aby prípady mohlo riešiť v súlade s platnou legislatívou. Hoci nemáme samostatný zákon o ochrane zvierat a zviera je podľa zákonov vecou, domnievame sa, že stačí niekoľko malých úprav a situácia na Slovensku môže byť iná,“ hovorí Zuzana Stanová, právnička iniciatívy Zvierací ombudsman. Ako štatistiky naznačujú, zatiaľ to vyzerá tak, že vinníci si z trestov ťažkú hlavu robiť nemusia. Od roku 2010 bolo šesť nepodmienečne odsúdených za trestný čin týrania zvierat. Spolu za celé toto obdobie bol uložený trest odňatia slobody na 59 mesiacov, pričom najdlhšie išlo o nepodmienečný trest 22 mesiacov. Priemerne je tak na Slovensku nepodmienečne odsúdený za utýranie zvieraťa len jeden človek ročne a odsedí si 9 mesiacov.

Vikin nový domov mal byť lepší. Nič dobré ju ale nečakalo.
Zobraziť galériu (6)
Vikin nový domov mal byť lepší. Nič dobré ju ale nečakalo.  (Zdroj: HAFKÁČI-OZ na pomoc opustenym a tyranym psikom)

Zvierací ombudsman ponúka pomoc

Útulky podľa Stanovej nemajú popri záchrane a hľadaní nových domovov pre zvieratá kapacity, aby podávali trestné oznámenia na páchateľov, alebo tak nerobia zo strachu. Práve v tomto im ponúka pomocnú ruku iniciatíva Zvierací ombudsman, ktorá pôsobí na Slovensku od minulého roka. Jej cieľom je, popri inom, apelovanie na dodržiavanie aspoň existujúcej legislatívy a pomoc pri vymáhaní postupu v zmysle platnej legislatívy. „Vítame, že si politici túto oblasť konečne všímajú, avšak to už nestačí. Ponúkame konkrétne riešenia všetkým, ktorí o ne budú mať záujem – po voľbách,“ uzavrela Stanová.

Situácie, kedy o týraní zvieraťa kompetentní vedia, ale neriešia ho, sú časté. Dôležité pritom je, aby ohlasovanie týraní zvierat nebolo tabu a aby pred ním ľudia nezatvárali oči. Zvierací ombudsman na svojom webe ponúka aj právnu podporu a servis vo forme presných citácií platných zákonov a vyhlášok, na základe ktorých majú a musia kompetentní konať.

Podvyživená a doráňaná ušla pred majiteľom z domu.
Zobraziť galériu (6)
Podvyživená a doráňaná ušla pred majiteľom z domu.  (Zdroj: HAFKÁČI-OZ na pomoc opustenym a tyranym psikom)

Ako na Slovensku dopadli tyrani zvierat?

Týranie zvierat je špecifický trestný čin z dvoch právnych hľadísk – obeť svedčiť nemôže (usvedčiť páchateľa je možné aj bez svedectva) a trestným činom je už päť rokov aj týranie z nedbalosti (par. 378a – Zanedbanie starostlivosti o zvieratá). To znamená, že podvýživa psov a neriešenie ich zdravotného stavu sa tiež dá pokladať za trestný čin.

Po tele mala hnisajúce rany.
Zobraziť galériu (6)
Po tele mala hnisajúce rany.  (Zdroj: HAFKÁČI-OZ na pomoc opustenym a tyranym psikom)

Uložené tresty za par. 378 Trestného zákona – rok 2015

Podľa oficiálnych štatistík napríklad v minulom roku do väzenia za týranie zvierat nešiel nikto, podmienečný trest dostalo šesť osôb a dvaja boli odsúdení na peňažný trest (1 x 250 eur a 1 x 350 eur). Z ôsmich odsúdených boli piati muži, dvaja odsúdení boli mladiství.

Prípad utýranej fenky Viky:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: iniciatíva Zvierací ombudsman)

Štatistika odsúdených za par. 378 Trestného zákona - podľa rokov

Najvyšší počet odsúdených od roku 2010 eviduje ministerstvo spravodlivosti v roku 2011, kedy za 20 spáchaných skutkov si trest odpykalo 13 ľudí – z toho len dvaja nepodmienečne. Zvyšok odsúdených dostal podmienečný trest, peňažný trest alebo mali nariadené povinné práce (1 x 300 hodín).

Prípad utýranej fenky Viky:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: iniciatíva Zvierací ombudsman)

 

Viac o téme: TýranieViky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu