Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Kruté FOTO sa zarýva hlboko do srdca: Kosenie lúk niekedy končí takouto masakrou

Srnčie mláďatá pri ohrození Zobraziť galériu (2)
Srnčie mláďatá pri ohrození (Zdroj: Facebook/Zachraň zvíře před sekačkou)

BRATISLAVA/PRAHA - Ak kosenie lúk neprebieha podľa predpisov a nariadení, následky môžu byť pre niektoré mláďatá fatálne. Odporná fotografia, ktorú na svojom Facebooku zverejnila Sloboda zvierat, je odstrašujúcim príkladom toho, čo dokážu ťažké stroje.

„Kosenie lúk má často tragické následky pre srnčiatka. Pred kosbou ťažkými strojmi treba zvieratá najprv vyplašiť: maximálne jeden až dva dni pred kosbou prejsť lúku dvakrát za deň (ak so psami, tak len vychovanými!) a umožniť zvieratám únik. Srna vás uvidí z okraja lesa, odkiaľ mláďa kontroluje a stihne si ho odviesť do bezpečia. Stroje sŕňatá nevyduria, práve naopak, vystrašené mláďa čaká na matku, bez nej sa nepohne, ale prikrčí, zmeravie a doplatí životom!“ upozornila na Facebooku Sloboda zvierat.

Policajt v civile sa poriadne predviedol: Krvavé stopy ho doviedli priamo k páchateľovi

Fotografiu na kusy roztrhaného pokoseného srnčiatka pôvodne zverejnil český prispievateľ v skupine Zachráň zviera pred sekačkou. „Toto sú skrátka veci, ktoré zamrzia a nahnevajú. Keď nikto nedá vedieť, že sa bude sekať a celoročná práca poľovníkov končí takto,“ komentoval zverejnené zábery ich autor.

Podľa Slobody zvierat nariaďuje povinnosť plašiť zver pred kosbou hospodárom zákon: § 25 zákona č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve. Ako uvádza Malostatekblatiny.cz, od mája do začiatku júla je obdobie rodenia srnčiat. Srny svoje mláďatá zvyknú ukrývať najmä na lúkach vo vysokej tráve. Ročne tak doplatí na nedbalé plašenie zvierat v priemere päť srnčiat v rozlohe 20 hektárov. V minulosti boli srnčiatka od sekačiek zmrzačené, no dnes ich hroty ťažkých strojov znetvoria a rozlámu na kusy.

Kruté FOTO sa zarýva
Zobraziť galériu (2)

 

 

 

Viac o téme: Kosenie lúkSrnčiatko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu