Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odhalenie beštiálnych praktík na Slovensku: Škandalózne kšefty s mäsom nevinných psov

Smutný pohľad na utýraného psíka Zobraziť galériu (2)
Smutný pohľad na utýraného psíka (Zdroj: Foto: Facebook/Eva Litavszká )

NESVADY - Ázijské krajiny pravidelne usporadúvajú festivaly pojedania psieho mäsa. U nás absolútne neprijateľné, nemorálne a odsúdenia hodné. Polícia je upovedomená a aj napriek tomu obchodníci vykonávajú činnosť naďalej. Konzumácia psieho mäsa sa totiž u nás nepovažuje za trestný čin.

Na Slovensku je veľa bojovníkov za psie práva. Či už cez sociálne siete, rôzne organizácie alebo iným spôsobom upozorňujú na katastrofálny stav a podmienky, v ktorých bezbranné zvieratá žijú. Jednou z nich je aj Eva Litavszká, ktorá svojimi amatérskymi videami z rómskej osady v Nesvadoch pri Komárne, poukazuje na nechutné a choré prostredie, v ktorom sú zvieratá držané a týrané. Už tento pohľad trhá srdce a tlačí slzy do očí, nie je to ale všetko. Rómovia s týmito bezbrannými tvormi obchodujú, konkrétne ich predávajú ázijským spoluobčanom na mäso.

Ako informovala Tv Markíza, Litavszká predstierala svoj záujem o kúpu psov na vlastné obchodovanie, a to preto, aby sa dostala bližšie k nelegálnemu biznisu. "Doniesli mi psíka vo vreci. A keď som sa ich opýtala, prečo mi doniesli psíka vo vreci, tak mi povedali, že takto ho nosia aj Vietnamcovi," opísala Litavszká. Na tento podnet začala situáciu preverovať regionálna potravinová a veterinárna správa a aj polícia. Tá zistila, že obchodovanie so psami naozaj prebiehalo.

Odhalenie beštiálnych praktík na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Facebook/Eva Litavszká )

Miestni obyvatelia sa ku veci stavajú rozdielne. Väčšina popiera tieto ohavné skutky, no jedna rodina potvrdila stretnutie s mužom, ktorý mal vykupovať psy na výrobu rôznych mäsových výrobkov. Dve ženy sa zhodli, že mužovi išlo hlavne o malé plemená. "Viete na jedenie. Malé, hlavne malé. Päť, desať euro, tak dali," priznali ženy a dodali, že ony mu ale nič nepredali.

Zábery Evy Litavszkej pochádzajú priamo z osady v Nesvadoch, v momente kedy tam dorazil štáb Tv Markízi všetky psy z pozemku zmizli. Susedia potvrdili, že odtiaľ bolo počuť štekot viacerých psov. Kde sa podeli vedia len osadníci.

Obvinený Vietnamec sa k veci vyjadril veľmi jasne a obvinenie považuje za rozprávku. Polícia ale zistila, že tento muž v minulosti psov vykupoval. "Spracovával ich na mäso, ktoré následne dával známym na konzumáciu. Predmetná vec bola ale odložená z dôvodu, že samotná konzumácia nenapĺňa skutkovú podstatu trestného činu," uviedla policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

Trestná teda konzumácia psov nie je ale týranie zvierat trestné je. Správanie sa k týmto psom sa určite dá považovať za týranie a preto, je na mieste, aby sa zasiahlo a zachránilo sa tak veľa nevinných životov. Psa podľa ochranárov má právo usmrtiť iba veterinárny lekár. 

Viac o téme: ZáchranaTýraniePsyOsada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu