Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tajná služba dostala varovanie, najobávanejší terorista na Slovensku: Po parížskej masakre razia v Nitre!

Salah Abdeslam Zobraziť galériu (2)
Salah Abdeslam (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Salah Abdeslam, obávaný terorista, strojca minuloročných útokov v Paríži, bol vlani niekoľko týždňov v Nitre. Šokujúcu informáciu na Slovensko posunuli zahraničné tajné služby. V súvislosti s atentátnikom prebehlo na našom území niekoľko policajných razií.

Desivú informáciu potvrdili pre portál aktuality.sk dva nezávislé zdroje z prostredia rezortu vnútra. Abdeslam sa zdržiaval na Slovensku tri týždne minulý rok v lete. Ubytovaný bol v jednom z nitrianskych penziónov. 

Rodinný príbuzný 

Slovenská tajná služba obdržala informáciu o pobyte Abdeslama od zahraničných tajných služieb. Na Slovensku bol Abdeslam v kontakte so svojím rodinným príbuzným, ktorý si vzal Slovenku za manželku. Príbuzný terorisu je Iračan, pôvodom z Mosulu. Práve na jeho pozvanie sa mohol Abdeslam ocitnúť v našej krajine. 

Pri desivých útokoch, ktoré otriasli Európou vlani v novembri, zahynulo 130 ľudí. Francúzsky občan marockého pôvodu Salah Abdeslam je považovaný za jedného z organizátorov teroristického útoku. Po atentátoch bol niekoľko mesiacov najhľadanejším mužom sveta, tohto roku v marci ho zadržali v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorú považujú za baštu teroristov.  

 Vyjadrenie ministerstva vnútra

"Už po útokoch na Charlie Hebdo, ale aj po parížskych útokoch slovenská polícia spolupracovala so svojimi partnerskými organizáciami v zahraničí a preverovala všetky stopy, ktoré by pomohli rozpliesť sieť, na základe ktorej boli tieto teroristické útoky uskutočnené," uviedol hovorca rezortu vnútra Ivan Netík a doplnil, že všetky informácie, ktoré k nám prichádzali z prostredia bezpečnostných zložiek o možných prepojeniach, preverili. "K ich obsahu ani k osobám, ktoré sa preverovali, sa z taktických a bezpečnostných dôvodov vyjadrovať nebudeme," uzavrel. 


Prečítajte si aj:

Na východe chytali najhľadanejšieho teroristu sveta: Našli Slováka, ktorý sa vrátil z Anglicka


Policajné razie na Slovensku

Vlani v novembri realizovali policajti niekoľko razií. Jedna prebehla aj v Nitre, kde nabehli do viacerých domov a priestorov. Akcie vtedy polícia nekomentovala. Teraz však môže byť pravdou, že súviseli s parížskymi atentátmi. Policajti vtedy sledovali aj podozrivé auto idúce z Maďarska. Informácia prišla zo zahraničia a muži zákona pátrali po Abdeslamovi. V sledovanom a následne zastavenom aute ale nakoniec nesedel. 

Abdeslama si pomýlili s mužom z východného Slovenska
Zobraziť galériu (2)
Abdeslama si pomýlili s mužom z východného Slovenska  (Zdroj: Foto: Archív, TV Joj )

Minister vnútra Robert Kaliňák situáciu nekomentoval. Podľa jeho slov ale polícia nepretržite preveruje všetky dožiadania západných bezpečnostných zložiek a je v neustálom spojení s ostatnými krajinami únie. Minister vysvetlil, že medzinárodná teroristická sieť je rozsiahla. Pracuje organizovane, niekto totiž dodáva zbrane, iný poskytuje úkryt, stravu, či peniaze. Osoby sú roztrúsené po krajinách v úsekoch, kadiaľ viedli migračné trasy. 

 

Viac o téme: TeroristaNitraSalah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu