Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Etela zverejnila výšku PN-ky svojho manžela na FOTO: Z tejto sumy má ťažko chorý vyžiť?!

Dôkaz, ktorý dala na Facebook Etela Zobraziť galériu (2)
Dôkaz, ktorý dala na Facebook Etela (Zdroj: Facebook/TABUĽA HANBY)

BRATISLAVA – Zamestnávateľ s chorým manželom Etely možno pekne vybabral, myslia si ľudia, ktorých výška jeho nemocenskej dávky na prvých desať dní pobúrila. Tvrdá slovenská realita?!

„Po niekoľkých urgenciách poslal zamestnávateľ pre ťažko chorého manžela nemocenskú dávku na prvých 10 dní PN-ky. Neuveriteľných 25 eur a pár centov za december sa im podarilo vyrátať a poslať až v marci. Netuším, čo môže mať v pracovnej zmluve, ale v skutočnosti ako majster pracoval 10-12 hodín denne a mal fixnú čistú mzdu 1000 eur,“ posťažovala sa Etela na Facebooku v skupine Tabuľa hanby. A ľudia jej dali za pravdu.

Jozef Etele k priloženej fotografii poštového poukazu napísal: „Veď sme na Slovensku, keď sa ako živnostník omeškáte o jeden deň so zaplatením, hneď príde SMS s vyhrážaním sa exekúcie, poplatky stúpajú a poskytovanie zdravotnej starostlivosti sa ani starostlivosťou nedá nazvať, a to ešte musí každý poistenec za všetko priplácať v rozpore so znením Ústavy Slovenskej republiky.“

FOTO výplatného šeku, ktorý pobúril Slovákov: Absolútny výsmech spoločnosti, zlosť a hanba!

Mária odkaz komentovala skúsenosťou, že jej muž pracoval vo firme, ktorá mala ešte dve „podfirmy“ a musel si dať vypísať tri preukazy PN, lebo keby mal PN iba z tej hlavnej firmy, od zamestnávateľa by bol tiež dostal len asi 20 eur. Etele poradila, aby výšku nároku na nemocenské dávky manžela preverila v Sociálnej poisťovni.

Silvia k výške nemocenských dávok Etelinho manžela dodala zopár postrehov s odporúčaním, že „DPN sa počíta z predchádzajúceho roka, z denného vymeriavacieho základu, ak nerobil celý rok, tak od nástupu do práce. Pri hrubej mzde, ak ju mal oficiálne, podľa čistého príjmu viac ako 1000 eur nie je možné, aby mal takú nízku DPN pri desiatich dňoch. Prvé tri dni sa počítajú z denného vymeriavacieho základu 25 percent a od štvrtého do desiateho dňa 55 percent. V podstate výpočet zhodný so sociálnou poisťovňou, ak bol chorý aj 11-ty deň a viac, tak to môžete porovnať. A už dávno by som to dala na inšpektorát práce, na čo čakáte?“

Etela zverejnila výšku PN-ky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/TABUĽA HANBY)

Viac o téme: PN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu