Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Diplomatická vojna medzi V4 a Nemeckom: Takto hodnotia vyhrotenú situáciu odborníci!

Predseda vlády Robert Fico a kancelárka Angela Merkelová. Zobraziť galériu (5)
Predseda vlády Robert Fico a kancelárka Angela Merkelová. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nemecko čelí ďalšej nepríjemnosti. Zdá sa, že krajiny V4 sa jednotne spojili proti Merkelovej. kým Poľsko, Maďarsko a Česko nehnali veci do krajnosti a udržali si istý odstup, náš premiér vytasil cez víkend silné slová. Opýtali sme sa odborníkov, prečo to robí a čo to môže znamenať pre Slovákov.

Čo si to dovoľujeme

"Nemecko protestovalo u štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí kvôli konaniu tohto summitu, vraj treba hľadať iné cesty," znela podľa Fica kritika z Nemecka. Nemci nám poslali demarš, tvrdí Fico. Naposledy sa tak stalo za Mečiara, kedy Slovensko smerovalo nie na Západ, ale na Východ.

Za demaršom vidí Fico nervozitu Nemecka. "Prekáža im, ako kebyže nechceme poslúchať," vyhlásil. Zdôraznil, že Slovensko nerozbilo krajiny, odkiaľ utečenci prichádzajú, ani utečencov nepozvalo. "V Európe je veľká nervozita a dokonca sme dostali demarš, že čo si to dovoľujeme," dodal na margo Nemecka.

Lídri V4 hľadajú plán B
Zobraziť galériu (5)
Lídri V4 hľadajú plán B  (Zdroj: SITA)

Merkelová neustúpi

Nemecká kancelárka Angela Merkelová opätovne odmietla zmenu svojho kurzu v utečeneckej politike. V rozhovore pre utorkové vydanie denníka Stuttgarter Zeitung konštatovala, že "stavať ochranný plot v Macedónsku, ktoré nie je členskou krajinou Európskej únie bez toho, aby sme sa zaoberali otázkou, do akej situácie by sa tým mohlo dostať Grécko - to by bolo nielen neeurópske konanie, ale by to nevyriešilo ani naše problémy". Reagovala tak na vlastnú iniciatívu krajín V4.

Fico sa včera zúčastnil na mimoriadnom stretnutí predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky v Prahe. Ten sa konal tesne pred summitom Európskej únie. Témou bol vývoj migračnej krízy, problematika efektívnejšej ochrany vonkajšej hranice EÚ a koordinácia spoločného postupu krajín V4. Inými slovami, hľadal sa plán B, iný spôsob riešenia ako ponúka Nemecko. Predchádzali mu však tvrdé slová nášho premiéra na adresu politiky Nemecka a Európy v súvislosti s utečencami.

Fico v sobotu na kongrese nešetril Nemecko
Zobraziť galériu (5)
Fico v sobotu na kongrese nešetril Nemecko  (Zdroj: SITA)

Zlé vzťahy s naším najväčším partnerom Nemeckom

Premiérove vyjadrenia o demaršoch však treba vnímať v kontexte blížiacich sa volieb, myslia si zahraničnopolitickí analytici. "V momente, keď sa premiér vyjadril, už boli v nemeckých novinách články, že V4 chystá niečo "svoje" proti Grécku. Nemci boli nervózni z toho. Fico sa snaží upútať pozornosť na tému utečencov a robí to aj takýmto spôsobom. Prilieva oheň do ohňa a zvyšuje to nervozitu. Jediné, čo mi z toho vyplýva, je zhoršienie vzťahov medzi Ficom a Merkelovou," zareagoval pre Topky riaditeľ inštitútu CEPI Milan Nič s tým, že český minister zahraničia zvolil úplne bežný jazyk.

Dôvod vytvárania konfliktu je podľa analytika jasný. Marcové voľby a naháňanie politických bodov. „Predvolebná jazda, z ktorej veľa neostane, keď voľby budeme mať za nami. Slovná prestrelka neprežije týždeň. Fico je v tomto politický hráč. Výsledkom budú zhoršené vzťahy s Merkelovou a zlé politické body pre slovenské predsedníctvo v EÚ,“ dodal Nič.

"Nemecko je náš veľmi významný spojenec v oblasti bezpečnosti a zároveň náš najdôležitejší ekonomický partner a preto potrebujeme mať s ním dobré vzťahy," súhlasí s Ničom ďalší bezpečnostný analytik Jaroslav Naď zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI).

Európa podľa Fica panikári
Zobraziť galériu (5)
Európa podľa Fica panikári  (Zdroj: SITA)

Česi tak situáciu nevyhrocujú

Nemecko sa iba oprávnene pýtalo, o čom bude zjazd krajín V4, tvrdí Naď. "Ide o zbytočné preháňanie normálnej diplomatickej komunikácie. Od českého ministra zahraničných vecí išlo o vyžiadanie stanoviska, aby vedela nemecká vláda s akým zámerom sa stretáva V4. Takáto komunikácia je štandardná, keď Slovensko posiela diplomatickú žiadosť o vysvetlenie situácie. Je nešťastné, ak kvôli vnútropolitickým záujimom spochybňujeme bilaterálne vzťahy medzi Nemeckom a Slovenskom," hovorí pre Topky Naď, ktorý si zároveň myslí, že ministerstvo zahraničia na čele s Lajčákom prijme opatrenia, aby vysvetlilo Nemecku situáciu. "Neočakávam ďalšiu významnú eskaláciu," dodal.

Ako za Mečiara

Naď si tiež myslí, že kvôli voľbám hodí Fico cez palubu povesť Slovenska. Pripomína mu to Mečiarovu éru a hľadanie vonkajšieho nepriateľa. "Na území Slovenska bolo v Mečiarovej ére a opäť sa stáva štandardom hľadanie vonkajšieho nepriateľa, keď je treba mobilizovať svojich voličov. Považujem to za veľmi neštandardné a nešťastné. Ohrozuje to zahraničnopolitické záujmy Slovenska," dodal bezpečnostný expert.

Viac o téme: UtečenciRobert FicoNemeckoV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu