Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Máme pochopenie pre partnerov, ktorí požadujú vojenské základne NATO, vyhlásil Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko nepožaduje vojenské základne NATO na svojom území, keďže sa do takej miery necíti ohrozené.

"Na druhej strane máme plné pochopenie pre tých našich spojencov a partnerov, ktorí ich požadujú, a my ich snahy podporujeme," uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí so svojím poľským partnerom Witoldom Waszczykowským. Ten je na prvej návšteve SR od svojho nástupu do funkcie.

Lajčák pripomenul, že Slovensko sa plne hlási k záverom minuloročného summitu NATO vo Walese, ktoré hovoria o potrebe posilnenia obranyschopnosti aliancie, a tiež k zvýšeniu výdavkov na obranu. Za dôležité považuje posilnenie východného krídla aliancie, lebo je podľa neho nutné jasne ukázať, že NATO má všetkých členov na jednej úrovni, v jednej kvalite.

Waszczykowski upozornil, že východná časť hraníc aliancie a Európy, ktorá patrí členom NATO, je ohrozená nevyriešeným konfliktom na Ukrajine. "Myslíme si, že môžeme zvýšiť ich bezpečnosť umiestnením vojsk NATO a inštalovaním rôznych obranných systémov," dodal.

Poznamenal, že jeho krajina dáva na obranu približne dve percentná HDP, pričom dúfa, že sa tento objem ešte zvýši. Deklaroval, že Varšava má veľa finančných prostriedkov na nákup napríklad protileteckých systémov, vrtuľníkov, pričom uvažuje tiež o nákupe nových ponoriek, ktoré by strážili Baltské more. "V najbližšej dobe prijmeme také rozhodnutie," avizoval Waszczykowski.

Viac o téme: NATOMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu