Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Varovania meteorológov pred adrenalínovými zmenami: Počasie bude na Slovensku opäť vystrájať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Prírodné živly opäť naberú na sile. Meteorológovia predpovedajú búrlivý týždeň. Pozrite sa, ako sa bude situácia od pondelka do piatka vyvíjať.

Od juhozápadu k nám začne prúdiť vlhký vzduch. V noci bude polojasno až oblačno, miestami zamračené s nízkou oblačnosťou. Od západu meteorológovia očakávajú ďalšie pribúdanie oblačnosti, ojedinele slabé zrážky. Najnižšia nočná teplota klesne na +2 až -2, na juhozápade na okolo +4 stupne Celzia. Viať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 4 až 8 m/s (15 až 30 km/h), na severe a západe miestami na okolo 10 m/s a s nárazmi okolo 15 m/s (35, 55 km/h). Na horách hrozí búrlivý vietor až víchrica.

Prvý odhad meteorológov na rok 2016: Kým niektorých ich slová potešia, iní si budú šklbať vlasy!

Cez deň bude oblačno až zamračené, na západnom a strednom Slovensku na mnohých miestach zaprší, na východe však budú zrážky len ojedinele. Od cca 1 300 m je pravdepodobné sneženie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 4 až 9, na juhozápade okolo 11 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo 0 stupňov Celzia. Prevažne južný vietor s rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h), popoludní na severe a západe zosilnie na okolo 7 m/s a v nárazoch až na okolo 15 m/s (25, 55 km/h). Na horách meteorológovia opäť hlásia miestami búrlivý vietor až víchricu.

Varovania meteorológov pred adrenalínovými
Zobraziť galériu (8)

Pripravte sa na silný vietor

Silný vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy na pondelok (8.2.) i utorok (9.2.). Pred vetrom v týchto okresoch varuje aj Slovenská správa ciest (SSC). Vodičov tiež upozorňuje, že na cestách sa vplyvom hmly, vlhkosti a nízkych teplôt môže tvoriť poľadovica. Informuje o tom na webe zjazdnosť.sk.

Slovák zachytil úchvatný prírodný fenomén: VIDEO vznikalo v extrémnych podmienkach

V pondelok by mal vietor ustať v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Pre ostatné časti Slovenska platí pre nižšie polohy výstraha prvého stupňa, v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad zafúka vietor ešte silnejšie. Na utorok vydali meteorológovia už iba výstrahu prvého stupňa pred vetrom. Týkať sa má Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Meteorologické výstrahy pred silným vetrom na pondelok
Zobraziť galériu (8)
Meteorologické výstrahy pred silným vetrom na pondelok

Meteorologické výstrahy pred silným vetrom na utorok
Zobraziť galériu (8)
Meteorologické výstrahy pred silným vetrom na utorok

 

Utorok

Od juhozápadu bude do našej oblasti prúdiť teplý a vlhký vzduch. V utorok by malo byť oblačno až zamračené. V noci bude na väčšine územia pršať, cez deň budú mať zrážky len lokálny charakter. Od výšky 1 300 metrov očakávame sneženie. Nočná teplota klesne na 6 až 1 stupeň Celzia, denná teplota vystúpi na 9 až 13, na Orave, Liptove a na Spiši okolo 7 stupňov Celzia. Viať bude prevažne južný vietor do 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami do 20 m/s (70 km/h). Vo vyšších polohách bude opäť fučať búrlivý vietor až víchrica.

Varovania meteorológov pred adrenalínovými
Zobraziť galériu (8)

Streda

Do našej oblasti postúpi do západu zvlnený studený front. Obloha bude oblačná až zamračená a na väčšine územia sa bude vyskytovať dážď, miestami výdatný. Od 1200 metrov, postupne od západu od 600 metrov, sa zrážky zmenia na sneženie. Nočná teplota poklesne na 8 až 2 stupne, denná teplota vystúpi na 3 až 9 stupňov Celzia. Viať bude južný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), ktorý v nárazoch zosilnie na okolo 15 m/s (55 km/h) a od západu sa zmení na severozápadný s rýchlosťou 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h), v nárazoch miestami dosiahne 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h). V horských oblastiach sa môžu ojedinele tvoriť aj snehové jazyky.

Varovania meteorológov pred adrenalínovými
Zobraziť galériu (8)

Štvrtok

Naše územie začne zasahovať výbežok vysokého tlaku vzduchu. Spočiatku bude oblačno až zamračené, neskôr polooblačno až oblačno. Spočiatku meteorológovia predpokladajú na väčšine územia sneženie, neskôr už len miestami snehové prehánky. Pod 400 metrov sa budú objavovať aj zrážky, väčšinou dažďové. Nočná teplota poklesne na 4 až -2 stupne Celzia
Denná teplota vystúpi na 0 až 5, na juhu väčšinou okolo 7 stupňov Celzia.

Varovania meteorológov pred adrenalínovými
Zobraziť galériu (8)

Piatok

Posledný pracovný deň bude spočiatku polooblačný, neskôr prevažne oblačno a miestami dážď alebo dážď so snehom, od približne 500 metrov sneženie. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 1 až -4, v dolinách a kotlinách miestami -5 až -10 stupňov, denná teplota dosiahne 1 až 7 stupňov Celzia.

Varovania meteorológov pred adrenalínovými
Zobraziť galériu (8)

Snehové podmienky

Veľmi dobré podmienky a zväčša 30 až 50 centimetrov snehu hlásia tatranské aj východoslovenské areály i strediská na Orave, vo Veľkej a Malej Fatre alebo v Kremnických vrchoch. Vo Veporských vrchoch a v južnejších častiach Slovenska sú podmienky skôr dobré a 20 cm technického snehu. V prevádzke je asi 90 stredísk.

Veľmi dobré podmienky a 35 cm snehu hlási Ski Ráztoka v Javorníkoch, Kokava-línia, Polomka – Bučník a Ski Land Stará Myjava, 40 cm snehu je vo Veľkej Rači, v Oravskej Lesnej aj v Levočskej doline, 45 až 50 cm v Litmanovej, v stredisku Ski Gugeľ Mlynky, v Jahodnej aj v Závažnej Porube.

 

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu