Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko zápasí s počasím: Prievidzu delili minúty od katastrofy, hrozba ide na východ

Handlovka sa nebezpečne dvihla Zobraziť galériu (16)
Handlovka sa nebezpečne dvihla (Zdroj: Michal Ďureje)

BRATISLAVA – Nielen cestári a hasiči sú dnes celý deň v pohotovosti. Hladiny niektorých riek sa dvihli natoľko, že hrozia povodne a krízové štáby sa pripravujú na najhoršie. Meteorológovia upozorňujú, že situácia sa môže ešte viac zdramatizovať.

Vaše fotografie a aktuálne informácie o počasí nám posielajte na tipy@topky.sk.

Daždivé počasie spôsobilo v noci nadnes výraznejší vzostup hladín niektorých riek v Košickom kraji. Výšku hladín zodpovedajúcu 3. stupňu povodňovej aktivity namerali dnes o 6.00 h na tokoch Bodva v Turni nad Bodvou (321 cm), Olšava v Bohdanovciach (255 cm) a Roňava v Michaľanoch.

Na úrovni 2. stupňa bola hladiny Bodvy v stanici Hosťovce. Na úrovni 1. stupňa boli toky Ida v Janíku a Torysa v Košických Olšanoch. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)na svojej webovej stránke. 

V južných okresoch stredného a východného Slovenska hrozia povodne z trvalého dažďa. Pre okresy Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Trebišov vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) najvyššiu výstrahu - 3. stupňa. Tá potrvá do štvrtka 20.00 h.

O stupeň nižšia výstraha platí v okresoch Prievidza, Levice, Veľký Krtíš, Zvolen, Lučenec či Košice.
Prvý stupeň výstrahy vyhlásil SHMÚ pre okresy Partizánske, Zlaté Moravce, Prešov, Michalovce, Vranov nad Topľou, Humenné, Snina, Levice, Banská Štiavnica, Brezno, Banská Bystrica, Detva, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Spišská Nová Ves.

Zaplavené Košice

Na základe pretrvávajúcej nepriaznivej meteorologickej a hydrometeorologickej situácie a lokálnych záplav vyhlásil dnes podvečer primátor Košíc Richard Raši tretí stupeň povodňovej aktivity. Informovala o tom hovorkyňa košického magistrátu Linda Šnajdárová. Počas povodňovej situácie budú vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života, zdravia a majetku.
„Z dôvodu vytrvalého dažďa prosíme vodičov, aby zvýšili pozornosť pri jazde motorovými vozidlami po Myslavskej ceste, ale aj na Triede SNP, kde voda vymlela v polovici kopca na ceste od novej nemocnice v smere k Amfiteátru veľkú dieru,“ upozorňuje Šnajdárová. 

Uviedla, že pre silné dažde je na území mesta Košice vážna situácia, pričom najviac postihnutými sú mestské časti Košice – Pereš, Myslava, Lunik IX. Vyliala sa voda z koryta Myslavského potoka, drobného vodného toku Kamenný potok, občasných vodných tokov, došlo aj k ohrozeniu vodou z prietrže mračien. Vytrvalé dažde upchali kanalizáciu a voda zaplavuje niektoré úseky ciest.

Nepriaznivé počasie s výdatným dažďom, vo vyšších polohách snežením, a vetrom spôsobil dnes sčasti problémy na cestách v Košickom kraji. Hasiči zasahovali v niekoľkých prípadoch pri odčerpávaní vody z pivníc budov či odstraňovaní spadnutých stromov. Vodu odčerpávali aj z policajnej stanice v obci Čaňa (okr. Košice okolie).

K úplnej uzávere následkom počasia došlo až do odvolania na ceste III/3306 Turňa nad Bodvou – Hačava v úseku Čertov most. Ako podvečer informovala Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK), dôvodom bolo padanie kameňov a konárov a voda pretekajúca cez cestu. 

"V Čani odčerpávali vodu z policajnej stanice, kde vyrazila spodná voda," uviedol krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach. 

Povodňová situácia v Prievidzi sa lepší, dopravu usmerňujú policajti

"Máme údaje zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktoré hovoria, že situácia sa bude zlepšovať,“ povedal  hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje. Nápor áut teraz smeruje cez Bojnickú cestu, kde riadia dopravu policajti. „O 17:00 sa to začalo zlepšovať a myslím si, že o 18:00 už bude dopravná situácia oveľa lepšia, keď ľudia prídu z práce domov,“ doplnil Ďureje. V Prievidzi dnes vznikla ojedinelá situácia, pretože zatiaľ čo v meste sa vyliala rieka, v mestských častiach Hradec, Malá a Veľká Lehôtka napadol sneh, ktorý museli odhŕňať cestári.

Až na hranicu 2. stupňa povodňovej aktivity (SPA) stúpli o 16.00 h vodné hladiny niektorých tokov na juhu stredného Slovenska. Aktuálne o tom informuje stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu. 

Hladina riečky Neresnica vo Zvolene dosiahla 141 centimetrov. Stará rieka v obci Pôtor v okrese Veľký Krtíš mala o tomto čase 183 centimetrov. Až na 330 centimetrov vystúpila hladina riečky Štiavnice v Horných Semerovciach v okrese Levice.

Aktuálne prší takmer na celom Slovensku. Úhrny zrážok by podľa meteorológov mali miestami dosiahnuť 45–55 milimetrov, niekde aj viac. Okrem dažďa fúka na viacerých miestach na Slovensku silný vietor

V meste Handlová musel dnes zasadnúť krízový štáb, pretože hladina rieky Handlovka dosiahla nebezpečný tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako Topkám potvrdila hovorkyňa mesta Viktória Moravčíková Timurová, situácia je aktuálne stabilizovaná. „Od pol piatej poobede je stupeň povodňovej aktivity znížený na druhý. Situáciu budeme neustále monitorovať,“ potvrdila hovorkyňa Handlovej.

Handlovka
Zobraziť galériu (16)
Handlovka

Vzhľadom na situáciu na Handlovke a vybreženie Mlynského i Pstruhárskeho potoka zasadal v meste aj krízový štáb, ktorý rozhodol o nasadení nutných síl a prostriedkov na úpravu tokov za účelom ochrany a zamedzenia škôd na majetku fyzických a právnických osôb. Radnica aj vyhlásila prostredníctvom miestneho rozhlasu oznam, aby sa obyvatelia nezdržiavali najmä v blízkosti Mlynského potoka na Kremnickej ulici, vrchného toku Pstruhárskeho potoka a športovej haly.

Rieka Handlovka sa začala vylievať z koryta
Zobraziť galériu (16)
Rieka Handlovka sa začala vylievať z koryta  (Zdroj: Michal Ďureje)

Slovensko zápasí s počasím:
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Michal Ďureje)

Hladina Handlovky v Handlovej dosiahla podľa posledných meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu 116 centimetrov, v Prievidzi zase 128 centimetrov. „Rieka Handlovka sa vylieva pod mostami pri sídlisku Píly, ulica bude preto uzatvorená. Krízový štáb zatiaľ zasadať nebude,“ informoval hovorca Prievidze Michal Ďureje.

Situácia v Prievidzi
Zobraziť galériu (16)
Situácia v Prievidzi

povodeň Prievidza
Zobraziť galériu (16)

Zvýšenú hladinu zaznamenávajú aj na rieke Hron v Banskej Bystrici.

povodeň Hron
Zobraziť galériu (16)

povodeň Hron
Zobraziť galériu (16)

Slovensko zápasí s počasím:
Zobraziť galériu (16)

Problémy majú viaceré toky

Hladiny vodných tokov v okrese Lučenec po aktuálnych dažďoch stúpli, v regióne však zatiaľ povodne nehrozia. TASR o situácii informoval Ervín Jakubec, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Lučenci.

„Od 16.00 h platí hydrologická výstraha 2. stupňa. Na žiadnom vodnom toku v našom okrese však zatiaľ nebol dosiahnutý ani 1. stupeň povodňovej aktivity,“ uviedol Jakubec s tým, že situácia sa môže v najbližšej budúcnosti zmeniť, keď sa na vodných tokoch prejavia zrážky spadnuté v horských oblastiach regiónu.

Podľa slov Viery Rubintovej, starostky obce Veľké Dravce, ktorá býva povodňami často ohrozovaná, sú toky obidvoch miestnych potokov zatiaľ v norme. „Ich hladiny sú už zvýšené, ale zatiaľ nie sme ohrození a momentálne vyliatie potokov nehrozí. Situácia sa však môže rýchlo zmeniť, preto dúfame, že prestane pršať,“ dodala.

Stúpa aj rieka Nitra

Problémy má spôsobovať aj rieka Nitra medzi Nedožermi-Brezanmi a Prievidzou. V Nedožeroch-Brezanoch, ako informoval starosta Martin Mokrý, miestni hasiči zatiaľ monitorujú tok, ktorý prechádza obcou, tiež vyčistili viacero kanalizačných vpustov, priamo v obci je však situácia pokojná. Hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík uviedol, že profesionálni hasiči nemajú momentálne žiadny zásah, ani nemali technický zásah a v Handlovej vykonávajú monitoring. Problémy spôsobuje aj husté sneženie, a to konkrétne na Kľaku smerom na Žilinu, horský priechod je preto uzavretý, informovalo operačné stredisko prievidzskej polície.

Hladiny vodných tokov stúpajú aj v okrese Rimavská Sobota, k ohrozeniu obyvateľstva však zatiaľ nedošlo. TASR o aktuálnej situácii informoval Karol Anger, vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Rimavskej Sobote.

„Máme mierny vzostup vodných hladín predovšetkým na severe okresu. Problém sa ukazuje hlavne na vodomernej stanici Hnúšťa-Likier, kde bol dosiahnutý 2. stupeň povodňovej aktivity na vodnom toku Rimava," uviedol Anger s tým, že obce zatiaľ ohrozené nie sú. "Situáciu monitorujeme, boli sme v teréne a zatiaľ nedošlo k ohrozeniu životov, zdravia ani majetku,“ dodal.

V južnej časti okresu doteraz podľa neho neregistrujú žiadne problémy. „Zo skúseností vieme, že je tam určitá dobehová doba,“ povedal vedúci odboru. V tejto časti okresu by hladiny tokov podľa neho mohli výraznejšie stúpnuť vo štvrtok 11. februára, aj vzhľadom k tomu, že nepriaznivé počasie má podľa predpovedí trvať v uvedený deň až do 20.00 h.

Prechod studeného frontu

Do strednej Európy postupuje podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) od západu zvlnený studený front. Odborníci vystríhajú nielen pred výdatnými snehovými zrážkami, ale aj pred silným vetrom, ktorý môže v nižších polohách (najmä na Záhorí a Orave) dosiahnuť v nárazoch rýchlosť do 72 km/h (20 m/s), na horách na Chopku do 136 km/h (35 m/s).

 

Na horách výdatné sneženie a v nižších polohách intenzívny dážď

„Až do štvrtka rána očakávame na Slovensku na viacerých miestach intenzívne zrážky. V polohách nad 900 m, a to najmä na strednom Slovensku, napadne miestami 25 až 50 cm snehu,“ uviedol dnes Pavol Beránek, meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu. Podľa jeho slov bude situácia  nebezpečná najmä na horských priechodoch. Ojedinele sa budú tvoriť aj snehové jazyky a záveje. „Počas uvedeného obdobia očakávame súčasne v nižších polohách stredného a východného Slovenska aj výdatný dážď, pri ktorom miestami spadne 30 až 50 milimetrov,“ dodal P. Beránek. 

 
 

Situácia na cestách 

Dážď či sneženie momentálne komplikujú dopravu na slovenských cestách. Horské priechody Kremnické Bane a Donovaly sú z dôvodu hustého sneženia momentálne uzavreté pre všetku dopravu. Pre nákladnú dopravu je uzavretý horský priechod Vernár, horský priechod Čertovica je prejazdný len so snehovými reťazami. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk.

Dopravu komplikuje aj silný dážď, pre ktorý musia vodiči počítať na viacerých úsekoch, napríklad v Hornom Hričove, Štrbe, Skalitom, Nitre, Čadci, Košiciach či Dargove, s dohľadnosťou do 100 metrov. SSC taktiež upozorňuje, že pod vplyvom hmly, vlhkosti a nízkych teplôt sa môže na cestách tvoriť  

Slovensko zápasí s počasím:
Zobraziť galériu (16)

Hasiči mali v Žilinskom kraji až 18 výjazdov

Ako informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Silvia Jančovičová, hasiči mali v rámci celého Slovenska v noci na dnes 28 výjazdov. V Bratislavskom kraji zasahovali kvôli spadnutým stromom trikrát, a to priamo v Bratislava a Malackách. V Trnnavskom kraji zasahovali rovnako trikrát a tiež kvôli spadnutým stromom, a to v Senici a Dunajskej Strede. V Trenčianskom kraji zasahovali kvôli padnutým stromom štyri krát , a to v Považskej Bystrici a Púchove

Na Vodnom diele Žilina sa skrížil kamión. Cesta v smere do obce a aj z obce Mojš je daným úsekom síce neprejazdná, no kamión, ktorý zablokoval celú cestu môžete obísť po tráve. Za foto ďakujeme čitateľovi.

Zveřejnil(a) Žilinské Krimi dne 9. únor 2016

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali v súvislosti s poveternostnou situáciou od 19. hodiny v utorok (9. 2.) do dnešných ranných hodín celkovo 21-krát.. Zasahovať museli kvôli spadnutým stromom, poškodeniam plechových krytín na strechách a poškodeniam elektrického vedenia. Zasahovali aj v Dolnom Kubíne, Čadci, Terchovej, Martine, Námestove, Liptovskom Mikuláši a Ružomberku. Aktuálne je situáciu upokojená. Momentálne hasiči zasahujú na dvoch miestach v Bratislave a Trnave. Zasahujú v Prešove a na piatich miestach v Žiline.

 

AKTUÁLNE V DEMÄNOVSKEJ DOLINE! Situácia je naozaj vážna!

Zveřejnil(a) Liptov112.sk dne 9. únor 2016

Výrazné komplikácie v Demänovskej doline

Najhoršia situácia bola v Demänovskej doline, kde boli hasiči vyslaní pred ôsmou hodinou večer a ich zásah bol ukončený cca o druhej hodine v noci. Ráno sa do Demänovskej doliny vrátili opäť. Zásah im sťažoval silný nárazový vietor. Momentálne je situácia pokojná a hasiči v Žilinskom kraji nie sú na žiadnom zásahu.

Meteorologické výstrahy

Počasie u nás ovplyvňuje zvlnený studený front. Meteorológovia hlásia na dnes zamračené, občasný dážď a na horách sneženie. Teploty vystúpia na 2 až 7 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku bude prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty dosiahnu 6 až 3 a najvyššie denné 4 až 7 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 0 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov Celzia. Na východnom Slovensku prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 5 až 1 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov Celzia.

Počasie na horách: Vo výške 1000 m prevažne zamračené a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota 0 a najvyššia denná 1 stupeň Celzia. Vo výške 1500 m prevažne zamračené a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -2 a najvyššia denná 0 stupňov Celzia. Vo výške 2000 m prevažne zamračené a snehové prehánky. Najnižšia ranná teplota -4 a najvyššia denná -2 stupne Celzia.

Na Slovensku bude dnes pršať, snežiť aj fúkať silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústavy (SHMÚ) vydal výstrahy prvého stupňa. Varuje aj pred povodňami. Tie by hrozia na miestach, kde dlhšie prší.

Pršať má prevažne na juhu, juhovýchode a východe krajiny. Úhrn zrážok tam miestami môže dosiahnuť 30 až 50 mm. Snežiť by malo prevažne v severnejších okresoch krajiny. V niektorých by mohlo napadnúť 15 až 25 cm nového snehu. V polohách nad 900 m ešte viac, 25 až 50 cm nového snehu.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo 


Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách sa od nadmorskej výšky 1 600 metrov nad morom lavínové nebezpečenstvo zvyšuje pre popoludňajšie hodiny až na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej a Veľkej Fatre je od 1300 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Zvlášť problematické sú vysokohorské žľaby a muldy, kde je na tvrdom podklade nafúkané väčšie množstvo nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. "Obzvlášť nebezpečné sú žľaby so severnou, severozápadnou, severovýchodnou a východnou orientáciou v Nízkych Tatrách, pre Vysoké a Západné Tatry najmä orientácie západné, juhozápadné, južné, juhovýchodné a východné, kde uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení," uviedol. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, môžu sa ale vyskytnúť spontánne splazy alebo malé lavíny z nového alebo naviateho snehu, prípadne tvrdých dosiek.

Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozmedzí od mínus siedmich do plus dvoch stupňov Celzia. Vietor juhozápadných smerov dosahoval miestami v nárazoch až 120 kilometrov za hodinu. Za posledných 24 hodín pripadlo v polohách nad 1600 metrov od päť do desať centimetrov nového vlhkého snehu, v najvyšších polohách Tatier suchého s pôsobením vetra, a to najmä na záveterne orientovaných svahoch. Snehová pokrývka je vplyvom vetra rozmiestnená veľmi nerovnomerne. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je stále vytvorená poľadovica, v stredných a nižších polohách vzniká hlavne ráno.

Výstrahy meteorológov

Vietor potrápi zrejme celú krajinu. Na väčšine územia môže mať v nárazoch rýchlosť 18 až 22 m/s (60-80 km/h). Na hrebeňoch hôr môže fúkať nárazový vietor s rýchlosťou 26 až 32 m/s (90-120 km/h).V severných okresoch, kde môže snežiť aj fúkať vietor, by si mali vodiči dávať pozor na snehové jazyky. Tvoriť sa môžu miestami na horských priesmykoch.

Pre okres Prievidza vydal SHMÚ najvyššiu výstrahu pre povodne z trvalých dažďov. V niekoľkých ďalších okresoch je výstraha druhého a prvého stupňa.

Pred povodňami varujú hydrometeorológovia napríklad v okolí Prievidze, Levíc, Banskej Bystrice, Lučenca, Rimavskej Soboty, Rožňavy, Košíc či Michaloviec. Pozor by si teda mali dávať okresy v okolí Hornej Nitry, Dolného a Horného Hronu, Ipľa, Slanej, Hornádu, Hnilca, Bodvy, Torysy, Bodrogu. Pre tieto oblasti vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa. Ten upozorňuje na jav, „ktorý môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo, škody na majetku menšieho rozsahu“. Podľa hydrometeorológov sa môže vyskytnúť aj niekoľkokrát do roka.

Meteorologické výstrahy na utorok
Zobraziť galériu (16)
Meteorologické výstrahy na utorok

Meteorologické výstrahy na stredu
Zobraziť galériu (16)
Meteorologické výstrahy na stredu

Hydrometeorologické výstrahy
Zobraziť galériu (16)
Hydrometeorologické výstrahy

 

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu