Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozor na silný vietor a hroziace povodne: Na horách sa zasa výrazne oteplí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Na hrebeňoch hôr severného a stredného Slovenska môže dnes fúkať silný vietor. Vo výške nad 1400 metrov totiž očakávajú meteorológovia vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá od dnešnej 12.00 h do štvrtka (18.2.) 09.00 h.

SHMÚ upozorňuje aj na povodeň z trvalého dažďa na južnom Slovensku. Pre okresy Veľký Krtíš, Levice, Košice, Košice okolie, Trebišov a Michalovce preto vydal hydrologickú výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá do dnešnej 20.00 h.

V okolí Jelšavy, Vrútok a Turian fúka silný nárazový vietor

Vodiči na cestách by si mali dávať pozor na silný nárazový vietor, ktorý sa momentálne vyskytuje v okolí Jelšavy, Vrútok a Turian. Pre silný vietor sa tvoria snehové jazyky na horskom priechode Besník. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej webovej stránke www.zjazdnost.sk.

SSC zároveň upozorňuje na nebezpečenstvo padania stromov na horskom priechode Šturec a nutnosť snehových reťazí v úseku cesty Srdiečko - Bystrá.

Vodiči by mali byť ostražití aj pred poľadovicou, ktorá sa môže na cestách tvoriť vplyvom hmly, vlhkosti a nízkych teplôt.

Na horách sa dnes výrazne oteplí, odborníci očakávajú dážď

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá od 1500 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej Fatre a Veľkej Fatre je dopoludnia od 1300 metrov len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"V priebehu dňa očakávame výrazné oteplenie a dážď aj v najvyšších polohách, čo bude negatívne pôsobiť na stabilizáciu snehovej pokrývky. Na trávnatom podklade je možný výskyt aj menších samovoľných lavín z premočeného snehu. Poobede preto vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň," upozornil s tým, že lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. Po nedeľňajšom silnom juhozápadnom vetre sú obzvlášť nebezpečné žľaby so severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou, kde je uvoľnenie lavín možné už pri malom dodatočnom zaťažení.

Ráno bolo na horách vo Vysokých Tatrách polojasno, v Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od mínus osem stupňov Celzia po nulu. Fúkal prevažne slabý juhozápadný, južný a miestami aj juhovýchodný vietor s rýchlosťou do 15 kilometrov za hodinu.

Sneh z posledného sneženia je rozmiestnený veľmi nerovnomerne vplyvom silného vetra z predchádzajúcich dní. Za posledných 24 hodín pripadlo vo vyšších polohách do 15 centimetrov prachového snehu, v nižších polohách mali zrážky formu dažďa so snehom. V najnižších polohách mali zrážky formu dažďa, ktorý výrazne topil a zmýval snehovú pokrývku. Nový sneh je najmä v partiách nad 1900 metrov nad morom rozmiestnený veľmi nerovnomerne.

Viac o téme: SlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu