Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Pred 17 rokmi otriasla Slovenskom vražda exministra Duckého: Kde je vinník?

Ján Ducký Zobraziť galériu (13)
Ján Ducký (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ani po 17 rokoch, ktoré v pondelok uplynú od vraždy exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého, nie je za tento čin nikto právoplatne odsúdený.

Žitný o prípade smrti prominentného právnika Valka: Pre toto sa vražda ešte nevyriešila!

Ukrajinské orgány, konkrétne Generálna prokuratúra Ukrajiny pokračuje v trestnom konaní voči obvinenému Olegovi T. K., keďže slovenská strana jej odovzdala spisový materiál pred takmer piatimi rokmi. "Ministerstvo spravodlivosti SR sa priebežne na Ukrajine informuje o stave konania proti Olegovi T. K.," uviedla hovorkyňa slovenského rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Posledná komunikácia v tejto kauze prebehla v septembri minulého roku.

"Listom z 22. júna minulého roku sme požiadali Generálnu prokuratúru (GP) Ukrajiny o informáciu o stave konania a zaslanie konečného rozhodnutia. GP Ukrajiny listom, doručeným 7. septembra 2015, informovala o stále prebiehajúcom trestnom konaní. Citovaný list bol zaslaný aj na Okresný súd Bratislava I," dodala hovorkyňa Donevová.

Ducký s vtedajším premiérom Mečiarom počas prehliadky rozostavaného tela jadrového reaktora Jadrovej elektrárne v Mochovciach. Rok 1996.
Zobraziť galériu (13)
Ducký s vtedajším premiérom Mečiarom počas prehliadky rozostavaného tela jadrového reaktora Jadrovej elektrárne v Mochovciach. Rok 1996.  (Zdroj: TASR)

Na snímke z roku 1997 Ján Ducký podpisuje v Bratislave Dohodu o poskytnutí úveru v sume 270 miliónov DEM so zástupcami bánk Citibank N.A. a Ing Barings so sídlom v Londýne.
Zobraziť galériu (13)
Na snímke z roku 1997 Ján Ducký podpisuje v Bratislave Dohodu o poskytnutí úveru v sume 270 miliónov DEM so zástupcami bánk Citibank N.A. a Ing Barings so sídlom v Londýne.  (Zdroj: TASR)

Oleg T. K. je už približne osem rokov na Ukrajine. Slovenská strana celý prípad postúpila a spisový materiál zaslala ukrajinským justičným orgánom, keďže sa obžalovaný nedostavoval na pojednávania nižšieho bratislavského súdu.

Slovenské justičné orgány by mohli v zmysle paragrafu 529 odseku 5. Trestného poriadku pokračovať v trestnom stíhaní alebo nariadiť výkon trestu, ak by dožiadaný štát oznámil, že vo veci nebude konať, alebo dodatočne odvolal svoje rozhodnutie o prevzatí veci, alebo by oznámil, že v konaní nebude pokračovať.

Archívna snímka z roku 1995 z oficiálnej návštevy ruského premiéra Viktora Černomyrdina. Uprostred sedí minister hospodárstva Jána Ducký, vedľa neho na snímke vpravo je vtedajší slovenský premiér Vladimír Mečiar.
Zobraziť galériu (13)
Archívna snímka z roku 1995 z oficiálnej návštevy ruského premiéra Viktora Černomyrdina. Uprostred sedí minister hospodárstva Jána Ducký, vedľa neho na snímke vpravo je vtedajší slovenský premiér Vladimír Mečiar.  (Zdroj: TASR)

GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi T. K. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny. Okresný súd Bratislava I začiatkom júla 2010 nechal úradne preložiť do ukrajinského jazyka potrebné listiny. Išlo o veľmi rozsiahly spisový materiál. Ministerstvo spravodlivosti SR predtým súhlasilo s podaním žiadosti o odovzdanie trestného konania vedeného na území SR proti Olegovi T. K. pre trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojovania.

Okresný súd Bratislava I začiatkom októbra 2008 odročil na neurčito hlavné pojednávanie s obžalovaným Olegom T. K. Súd vtedy prerušil trestné stíhanie. Na návrh prokuratúry navrhoval konanie proti ujdenému, keďže Oleg T. K. sa na pojednávania nedostavoval a jeho slovenský právny zástupca Andrej Lehoťan bol s ním len v sporadickom telefonickom kontakte. Na splnenie tejto podmienky sa musela najskôr využiť možnosť postúpenia trestnej veci orgánom štátu, v ktorom je obžalovaný.

Príslušníci polície strážia vchod do domu na Bajzovej ulici v Bratislave, kde 11. januára 1999 približne o 13. hodine v priestoroch vstupnej chodby bol zastrelený Ján Ducký.
Zobraziť galériu (13)
Príslušníci polície strážia vchod do domu na Bajzovej ulici v Bratislave, kde 11. januára 1999 približne o 13. hodine v priestoroch vstupnej chodby bol zastrelený Ján Ducký.  (Zdroj: TASR)

Novinári, fotoreportéri a TV-štáby zvedavo čakajú pred domom na vynášanie mŕtvoly.
Zobraziť galériu (13)
Novinári, fotoreportéri a TV-štáby zvedavo čakajú pred domom na vynášanie mŕtvoly.  (Zdroj: TASR)

Olega T. K. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného ho našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm. Oleg T. K. obvinenia viackrát poprel.

Záchranári sa starajú o zronenú manželku Jána Duckého.
Zobraziť galériu (13)
Záchranári sa starajú o zronenú manželku Jána Duckého.  (Zdroj: TASR)

Posledná rozlúčka s Jánom Duckým, 15. januára 1999 v Bratislave.
Zobraziť galériu (13)
Posledná rozlúčka s Jánom Duckým, 15. januára 1999 v Bratislave.  (Zdroj: TASR)

Na snímke vpravo bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar.
Zobraziť galériu (13)
Na snímke vpravo bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar.  (Zdroj: TASR)

Na miesto poslednej rozlúčky prišiel aj vtedajší poslanec a bývalý šéf SIS Ivan Lexa.
Zobraziť galériu (13)
Na miesto poslednej rozlúčky prišiel aj vtedajší poslanec a bývalý šéf SIS Ivan Lexa.  (Zdroj: TASR)

Nahnevaného bývalého premiéra Mečiara držia bodyguardi, keď slovne napadol televízne štáby na pohrebe.
Zobraziť galériu (13)
Nahnevaného bývalého premiéra Mečiara držia bodyguardi, keď slovne napadol televízne štáby na pohrebe.  (Zdroj: TASR)

Kladenie rakvy na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave.
Zobraziť galériu (13)
Kladenie rakvy na cintoríne v Slávičom údolí v Bratislave.  (Zdroj: TASR)

 

 

Viac o téme: ZmenkyVraždaJán Ducký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu