Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Holandský premiér podporí hlasovanie v referende o dohode medzi EÚ a Ukrajinou

Mark Rutte
Mark Rutte (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM – Holandský premiér Mark Rutte je rozhodnutý hlasovať v nadchádzajúcom referende o asociačnej dohode medzi EÚ a Ukrajinou, ktoré iniciovali euroskeptické zoskupenia, a bude presviedčať svojich spoluobčanov, aby rovnako ako on zahlasovali v prospech tejto dohody.

Podľa agentúry Reuters sa tak vyjadril po tom, ako predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker varoval v sobotu pred možným odmietnutím zbližovania EÚ s Ukrajinou holandskými voličmi. Hoci nadchádzajúce referendum v Holandsku nie je pre tamojšiu vládu záväzné, väčšina holandských politických strán vyhlásila, že v prípade víťazstva odporcov asociačnej dohody by museli takýto výsledok zohľadniť.

"V tomto referende budem hlasovať 'áno'. A spolu so svojimi kolegami budem vysvetľovať, prečo tak robíme," povedal dnes Rutte v programe verejnoprávnej televízie. "Je to o voľnom obchode... nie o prístupovej zmluve, ako vravia odporcovia," dodal.

Holandský webový portál GeenStijl zozbieral 430.000 podpisov za vypísanie referenda o asociačnej dohode medzi EÚ a Ukrajinou, o ktorej tvrdí, že povedie k prijatiu tejto 45-miliónovej krajiny poznačenej vojnou za plnohodnotného člena EÚ. Referendum sa uskutoční v apríli, teda ešte počas terajšieho predsedníctva Holandska v Rade EÚ.

Doteraz nebolo jasné, či sa Rutteho vláda zapojí do referendovej kampane alebo sa bude spoliehať iba na predpoklad nízkeho záujmu voličov. Juncker však varoval v sobotu Holanďanov, že prípadným zamietnutím asociačnej dohody s Ukrajinou by mohli "otvoriť dvere veľkej kontinentálnej kríze".

Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej dohody podpísanej v júni 2014, vstúpila do platnosti 1. januára. Táto dohoda sa nepáči Rusku, ktoré pozastavilo platnosť vlastnej dohody o voľnom obchode, ktorú má s Ukrajinou uzavretú v rámci obchodných vzťahov v Spoločenstve nezávislých štátov.

Postup holandskej vlády v súvislosti s aprílovým referendom bude ostro sledovaný vzhľadom na nárast preferencií euroskeptických strán v Holandsku, kde sa najbližšie parlamentné voľby majú konať v roku 2017.

Viac o téme: UkrajinaMark RutteEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu