Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bezpečnostný expert prehovoril, čo sa dialo v deň vraždy exministra Duckého: Zlyhanie polície

(Zdroj: Archív MŽ)

BRATISLAVA - Ukrajinec Oleg T., voči ktorému v súčasnosti vedie už približne šesť rokov trestné konanie Generálna prokuratúra Ukrajiny, nemohol byť vrahom exministra hospodárstva a bývalého predstaviteľa Slovenského plynárenského priemyslu Jána Duckého. Domnieva sa slovenský bezpečnostný analytik Milan Žitný.

V januári tohto roku uplynulo od vraždy 17 rokov. "Oleg T. bol oslobodený spod obžaloby krajským súdom SR v novembri 2000 pre nedostatok dôkazov a tento rozsudok potvrdil aj Najvyšší súd SR. Viaceré dôkazy dostatočne jasne ukazovali, že Oleg T. nemohol byť v čase streľby na Bajzovej ulici č. 12 (vo vchode do bytu exministra Duckého). Vyšetrovanie vychádzalo z výpovedí viacerých svedkov na Bajzovej ulici, ktorí videli vo vchode č. 12 neznámeho muža, ktorý sa tam zdržiaval od rána až do poludnia," uviedol dnes Žitný.

Podľa jeho slov v tom čase ale Oleg T. bol preukázateľne inde. Aj súdny znalec z odboru telekomunikácií uviedol, že podľa lokalizácie mobilného telefónu Olega T. sa krátky čas pred streľbou Oleg T. nachádzal v Ivanke pri Dunaji, povedal ďalej analytik.

"Súd v odôvodnení rozsudku poznamenal, že vyšetrovanie nevenovalo väčšiu pozornosť kuriérovi z Popradu, ktorý priniesol Duckému obálku s nejakými dokumentmi na podpis z popradského Naftoprojektu. Ján Ducký sa s kuriérom stretol predpoludním v Hoteli Nivy a odtiaľ prišli spolu krátko popoludní k Duckému domov na Bajzovu ulicu. Keď došlo k streľbe, kuriér z miesta činu ušiel a neinformoval políciu o tom, čo sa stalo. Ani neskoršia výpoveď kuriéra nevniesla do jeho konania viac svetla a vyšetrovanie sa ďalej týmto smerom neviedlo. Vzhľadom na to, že dôkazy o neúčasti Olega T. na vražde Jána Duckého sú dostatočne preukázané, je na mieste vysloviť otázku, prečo orgány činné v trestnom konaní vedú voči Olegovi T. naďalej trestné konanie," dodal analytik Žitný.

"Ukrajinské orgány takmer sedem mesiacov neinformovali Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR o tom, ako pokračuje trestné konanie voči Olegovi T. Tento týždeň sme požiadali Veľvyslanectvo SR v Kyjeve o spoluprácu," uviedol hovorca MS SR Peter Bubla. GP Ukrajiny prevzala trestné konanie voči Olegovi T. koncom leta 2010. Príslušné justičné orgány však slovenskú stranu nemuseli konkrétne informovať, pretože išlo a ide o vnútroštátne trestné konanie Ukrajiny.

Olega T. začiatkom leta 2007 slovenská prokuratúra opäť obžalovala z vraždy Duckého. Zastreleného ho našli 11. januára 1999 vo vchode panelového domu na Bajzovej ulici č. 12 v Bratislave. Bol zastrelený štyrmi strelami z pištole kalibru 7,65 mm. Oleg T. obvinenia viackrát poprel.

Viac o téme: Ján DuckýMila Žitný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu