Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na extrémne silný vietor: SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko dnes potrápi silný vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 3. stupňa pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš a Brezno.

Na hrebeňoch hôr sa očakáva mimoriadne silný vietor, ktorý bude dosahovať rýchlosť 34 až 40 m/s (120 až 145 km/h). Táto rýchlosť vetra je v tejto ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a pravdepodobnosť spôsobenia škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká.

Výstrahu 2. stupňa vydali meteorológovia pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Ružomberok, Martin a Banskú Bystricu, kde bude fúkať silný vietor s rýchlosťou 23 až 28 m/s (85 až 100 km/h). Takýto silný vietor môže spôsobiť veľké škody na majetku a je nebezpečný pre ľudské aktivity. Výstrahy pred vetrom trvajú dnes do 18:00. 

Pre zvyšok Slovenska s výnimkou južných okresov stredného Slovenska platí do 15:30 výstraha 1. stupňa pre vetrom.

Diaľnice aj rýchlostné cesty sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné. Povrch vozoviek je vlhký až mokrý, miestami suchý, okrem úseku diaľnice D1 Važec - Štrba, kde je miestami čerstvý sneh do 1 cm, informuje Slovenská správa ciest.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký alebo mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do hrúbky 1 až 2 cm. Miestami zľadovatený sneh do hrúbky 1 až 2 cm sa vyskytuje na úsekoch ciest II/542 Spišská Belá - Spišská Stará Ves, II/543 Hniezdne - Lysá nad Dunajcom a na cestách III. triedy v obvode Malý Lipník, Spišská Stará Ves, Stará Ľubovňa, Lenartov, Pusté Pole. 

Horské priechody sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne mokrý, s výnimkou priechodov Besník, Čertovica, Pusté Pole, Súľová, Grajnár, Huty, Dobšiná, na ktorých sa miestami nachádza kašovitý alebo utlačený sneh do hrúbky 1 - 2 cm. 

Na diaľnici D1 v lokalitách Pastierske, Štrba a na rýchlostnej ceste R1 v okolí Žarnovice sa vyskytuje hmla s dohľadnosťou do 100 m. 

Horský priechod Zbojská je uzatvorený pre vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 t a pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce a cesta I/64 v úseku Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu