Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Slovensku bude poriadne veterno: Česko už zasiahol orkán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Na takmer celom území Slovenska bude počas dnešného dňa fúkať silný vietor. Výnimkou sú len okresy východu Slovenska.

Meteorológovia najsilnejší vietor očakávajú na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier, kde vydali výstrahu tretieho stupňa. Rýchlosť vetra tu totiž môže v nárazoch dosahovať 33 až 40 m/s.

Veterno bude aj v ďalších pohoriach stredného Slovenska. Rýchlosť vetra tu môže dosahovať 23 až 28 m/s. Pre okresy západného a stredné Slovensko platí výstraha prvého stupňa. Rýchlosť vetra tu môže dosahovať 18 až 23 m/s. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje, že silný vietor bude fúkať takmer počas celého dňa.

Vietor v juhočeskom kraji dosahuje rýchlosť cez 100 km za hodinu

Juhočeský kraj zasiahli z utorka na dnes silné poryvy vetra. V niektorých miestach dosahovali dnes ráno rýchlosti okolo 100 kilometrov za hodinu. Šumavský národný park preto neodporúča turistom, aby vstupovali do lesa, nemožno totiž vylúčiť pád stromov. Silný vietor sa bude na území kraja vyskytovať do dnešného popoludnia, povedala Svatava Křivancová z Českobudejovického hydrometeorologického ústavu.

"Už v pondelok sme odstraňovali niektoré popadané stromy zo chodníky, ktorá vedie z Kvildy k Prameňom Vltavy. Jednalo sa o suché stromy. Od dnešného rána zisťujeme v teréne, aká je momentálne situácia. Prípadné škody zatiaľ nedokážeme špecifikovať," povedal hovorca šumavského národného parku Jan Dvořák.
 
Práve na Šumave dosahoval vietor dnes nadránom najvyšších hodnôt. Stanice na Churáňove namerala poryv o sile viac ako 100 kilometrov za hodinu. "Ale podobné hodnoty sa vyskytujú aj na iných miestach kraja," uviedla Křivancová. Dodala, že napríklad stanice v Kocelovice na Strakonicku evidovala vietor o sile tesne pod hranicou 100 kilometrov za hodinu.
 
Kvôli popadaným stromom museli dnes ráno zasahovať aj juhočeskí hasiči. Zatiaľ likvidovali asi dve desiatky udalostí súvisiacich s popadanými stromami. "Najviac to bolo na Českokrumlovsku, Prachatickej a Písecku," povedala hovorkyňa juhočeských hasičov Vendula Matějů.
Viac o téme: OrkánSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu