Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Meteorológovia ohlasujú prudké zmeny počasia: Cez víkend príde tvrdá skúška našej imunity

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Počasie na Slovensku začína ovplyvňovať studený front a meteorológovia upozorňujú na výrazné ochladenie, ktoré so sebou môže priniesť aj neželané sprievodné javy. Pozrite sa, čo nám chce počasie nadeliť cez víkend.

Piatok

Počasie u nás je pod vplyvom studeného frontu, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Cez deň bude oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď. Od 1200 metrov môžete očakávať sneženie. Najvyššia denná teplota dosiahne 7 až 12, na juhozápade miestami okolo 14 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov sa bude pohybovať okolo 0 stupňov Celzia. Viať bude juhozápadný až západný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), ktorý dopoludnia v nárazoch zosilnie na rýchlosť 15 m/s (55 km/h). V priebehu dňa postupne zoslabne. Na hrebeňoch hôr však hrozí spočiatku búrlivý vietor až víchrica.

Meteorológovia ohlasujú prudké zmeny
Zobraziť galériu (5)

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre okres Dolný Kubín výstrahu pred silným vetrom. Od 10.00 do 13.00 h platí v okrese Dolný Kubín prvý stupeň výstrahy pred vetrom, ktorý môže dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 20 až 26 m/s. „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ. Výstraha prvého stupňa pred vetrom dnes platí širšiu oblasť stredného Slovenska.

Meteorológovia ohlasujú prudké zmeny
Zobraziť galériu (5)

Sobota

Slovensko budú aj naďalej zasahovať studené vzdušné prúdy. Sobota sa bude niesť v znamení zamračeného počasia, na mnohých miestach zaprší, od zhruba 1000 metrov sa vyskytne aj sneženie. Cez deň by mala byť premenlivá oblačnosť a početné prehánky, od 600 metrov snehové. Nočná teplota poklesne na 5 až 0 stupňov, denná vystúpi na 3 až 8, na severe miestami okolo 1 stupeň Celzia. Fúkať by mal prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s, v nárazoch však ojedinele naberie rýchlosť okolo 15 m/s (10 až 25, nárazy 55 km/h).

Meteorológovia ohlasujú prudké zmeny
Zobraziť galériu (5)

Nedeľa

Nízky tlak vzduchu sa začne presúvať na východ a od severozápadu môžeme očakávať ešte výraznejšie ochladenie. V nedeľu bude premenlivá, časom veľká oblačnosť a miestami prehánky, pričom v nížinách môže aj snežiť. Citeľne sa ochladí. Nočná teplota klesne na 2 až -3 stupne Celzia a denná dosiahne 2 až 6, na severe miestami okolo 0 stupňov Celzia. Viať bude severozápadný až severný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Meteorológovia ohlasujú prudké zmeny
Zobraziť galériu (5)

 

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu