Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spod hladiny tatranských plies vytiahli 73 kilogramov odpadkov

TATRANSKÁ LOMNICA - Tri vysokohorské plesá vo Vysokých Tatrách odbremenilo dnes 38 dobrovoľných potápačov od 73 kilogramu odpadkov. Udialo sa tak v rámci 22. ročníka akcie Čisté vody, ktorá sa každoročne koná počas Medzinárodného festivalu potápačských filmov Vysoké Tatry. Čistenie drobných vodných tokov a vysokohorských plies je každodennou súčasťou celoročnej starostlivosti Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) o zverené územie najstaršieho národného parku.

Na dno Velického plesa sa ponorili štyria potápači a ich úlovkom bolo 31 kilogramov prevažne železného šrotu. Pomerne čisté je Popradské pleso, z ktorého 19 potápačov vytiahlo 25 kilogramov prevažne komunálneho odpadu. Najmenej znečistené bolo Nové Štrbské pleso, v ktorom 17 kilogramov odpadkov pripadlo na osem potápačov. „Väčšinu nájdených odpadkov tvorili mince, plastové poháriky a plastové i sklené fľaše či jednotlivé časti príborov. Našiel sa však aj veľký plastový odpadkový kôš, bežecká vetrovka a počítadlo kilometrov na bicykel,“ konkretizuje koordinátor akcie Čisté vody Pavol Kráľ zo ŠL TANAP.

Už tradičnú akciu ŠL TANAP zorganizovali v spolupráci s Potápačskou školou Technical Diving zo Spišskej Novej Vsi, Potápačským klubom Vodnár z Popradu, Nemocnicou Košice Šaca, a.s. 1. súkromnej nemocnice a Potápačským klubom Kraken z Krakova. Už druhý rok, po dohode s Urbárskym spoločenstvom Pribylina, bol vyčlenený na čistenie i tajch na Račkovom potoku, kde účastníci dnes vyzbierali 140 kilogramov komunálneho a stavebného odpadu a zároveň odstraňovali spadnuté stromy a splavené konáre po vetrovej kalamite Žofia z mája 2014. „Štyria potápači sa ponorili aj do jedného z jazier Batizovských štrkovísk a musím konštatovať, že napriek očakávaniam, v ňom nenašli žiaden odpad,“ dodáva Kráľ. 

Za doterajších 22 rokov trvania akcie Čisté vody sa pod hladinou vysokohorských tatranských plies uskutočnilo 1457 ponorov, pričom dobrovoľníci na brehy vyniesli takmer 5200 kilogramov odpadkov. Najviac, až 506 kíl, vytiahli potápači z vody v roku 2004, najmenej, iba 45,35 kilogramov, v roku 2013. Vlani 35 potápačov vybralo na breh tatranských plies a potokov 186 kíl odpadkov. Kým v minulosti tvoril veľké percento vyloveného materiálu stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša len obaly z potravín. 

Viac o téme: Tatranská LomnicaPavol Kráľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu