Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na liečbu dlhodobo sa nehojacich rán prvýkrát využili mušie larvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LEVOČA – V levočskej nemocnici dnes po prvý raz v rámci chirurgickej liečby využili tzv. larválnu terapiu, ktorá sa používa predovšetkým pri chronicky dlhodobo nehojacich sa defektoch a ranách.

"Do rany sa aplikujú larvy muchy bzučivky, ktorých hlavnou úlohou je ranu vyčistiť. Proces čistenia je realizovanými viacerými mechanizmami, jednak je to mechanické rozrušovanie odumretých tkanív, ďalej je to požieranie baktérií, ktoré sú v rane a taktiež je to rozpúšťanie odumretých tkanív slinami," vysvetlil primár chirurgického oddelenia Edward Huľo.

Nie pre každého je takáto forma liečby vhodná, lekári najprv musia pacienta dôkladne vyšetriť a získať jeho súhlas s aplikáciou lariev. Ide o jednu z viacerých metód hojenia rán, indikovaná je napr. u pacientov, pri ktorých iné metódy nezabrali a pacient má ranu dlhodobo.

"Výhoda tejto metódy spočíva v tom, že larvy sa dostanú aj do miest, kde my sa chirurgicky nedostaneme, pretože by to bolo na úkor zväčšenia rany prípadne nejakého operačného riešenia. Sú to takí malí chirurgovia, rozrušia to tkanivo, natrávia a skonzumujú ho," doplnil zástupca primára chirurgického oddelenia Ľubomír Strelka.

Následne závisí od toho-ktorého prípadu, ako často je larválnu terapiu potrebné aplikovať. Lekári situáciu neustále monitorujú a rozhodnú, či je potrebný ďalší preväz s novými larvami. Závisí to jednak od pacienta, ale aj od druhu rany.

Na Slovensku pri tom nejde o štandardnú metódu liečby rán, levočskí lekári v tomto smere spolupracujú so Slovenskou akadémiou vied a kolegami z chirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava, ktorí túto metódu na Slovensku rozvíjajú.

"Larvy sa neaplikujú len priamo, ale existujú aj tzv. biovrecká, v ktorých sú larvy akoby uväznené, dokážu však realizovať proces čistenia. Nie sú rozlezené po celej rane, tá efektivita je trošku menšia, ako keby boli aplikované priamo na ranu, avšak ich odstraňovanie je potom praktickejšie," doplnil Strelka.

Pocity pacientov pri aplikácii larválnej terapie sú podľa neho rôzne, niektorí cítia jemnú bolesť, iní svrbenie či pohyb lariev, niektorí nemajú žiadne problémy. V tomto prípade ide o dlhodobejšiu terapiu.

Oddelenie všeobecnej a úrazovej chirurgie je kmeňovým oddelením nemocnice v Levoči, poskytujúce komplexnú chirurgickú starostlivosť v rámci akútnej a elektívnej medicíny. "Radi by sme využili všetky naše doterajšie skúsenosti na to, aby sme pacientom v regióne ponúkli najkvalitnejšiu možnú zdravotnú starostlivosť. Plánujeme zaviesť do miestnej chirurgie najmodernejšie technológie a operačné techniky, a tým potenciálne rozšíriť oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti nemocnice aj do okolitých spádových oblastí. Vďaka chirurgickej onkoambulancii a plánovaným vytvorením špecializovanej miniinvazívnej ambulancie, máme ambíciu rozvíjať spoluprácu s miestnymi gastroenterológmi, onkológmi a rádiológmi s cieľom komplexnej starostlivosti o onkochirurgického pacienta," doplnil Huľo.

Viac o téme: LevočaHojenie ránMušie larvy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu