Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slávny lekár kedysi vymyslel krvný test na HIV: Teraz tvrdí, že má vakcínu na smrtiaci vírus

Robert Gallo Zobraziť galériu (2)
Robert Gallo (Zdroj: Profimedia)

ANNAPOLIS - V roku 1984 sa doktor Robert Gallo spolupodielal na objasňovaní príčin vzniku AIDS a pomohol spropagovať krvný test, ktorý vírus dokáže odhaliť. Teraz, o 31 rokov neskôr tvrdí, že jeho tím už tento mesiac začne testovať vakcínu na prvých pokusných osobách.

Tím doktora Roberta Galla z virologického inštitútu marylandskej univerzity vyhlásil, že možno objavil revolučnú vakcínu, ktorá má byť už tento mesiac testovaná na prvých dobrovoľníkoch. Kým doterajšie vakcíny sa zameriavali na špecifické kmene HIV, liečba inštitútu je založená na inom prístupe, informuje Huffingtonpost.com.

Ľudstvo je na prahu prielomu v medicíne: Vakcína lieči 9 z 10 rakovinových nádorov

Snaží sa zablokovať vírus v tele ešte prv, než napadne T-bunky, ktoré sú ústredným prvkom imunitného systému organizmu. Keď v dôsledku vírusu zmutujú, imunitný systém ich dokáže oveľa ťažšie odhaliť. Ak by vakcína bola účinná, poskytovala by ochranu proti veľkej triede vírusov, ktoré sú známe ako HIV-1.

Tri fázy testovania vakcíny

„Naša nádejná HIV/AIDS vakcína je navrhnutá tak, aby viazala vírus už v okamihu infikovania,“ vysvetlil Gallo a za svoj tím dodal: „Veríme, že tento mechanizmus je hlavným predpokladom pre účinnú preventívnu HIV vakcínu.“

Gallo ďalej uviedol, že pokusnú vakcínu vyvíjali 15 rokov a prvá fáza testovania bude trvať asi rok, pričom do procesu zapoja 60 dobrovoľníkov, aby sa presvedčili, že vakcína je bezpečná. V druhej fáze budú musieť potvrdiť, že je aj účinná. V tretej fáze budú hodnotiť jej širšie využitie, schválenie a predaj, čo môže podľa vedcov trvať aj niekoľko rokov. Napriek tomu možno hovoriť o veľkom pokroku, pretože lekári ani za uplynulých 30 rokov nenašli spôsob, ako nakazených ľudí vyliečiť.

Slávny lekár kedysi vymyslel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: HIVAIDSRobert Gallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu