Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Škandalózny úlovok inšpektorov SOI: Pri nákupe zistili, že platia za penisy a vagíny!

Lízanky, na ktoré mohli natrafiť aj deti Zobraziť galériu (6)
Lízanky, na ktoré mohli natrafiť aj deti (Zdroj: Foto: SOI)

BRATISLAVA - Išpektori zo Slovenskej obchodnej inšpekcie zostali poriadne zaskočení a znechutení. Vybrali sa do jedného z bratislavských nákupných centier. Opakovane zakúpili cukrovinky, ba dokonca aj cestoviny v tvare mužských a ženských pohlavných orgánov. Zarážajúce je, že nešlo o špeciálne označený obchod, ale o taký, kde majú bez problémov prístup aj deti.

Inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie sa vybrali ešte minulý týždeň na nákupy. Kontrolovali v prevádzke darčekových predmetov v bratislavskom obchodnom centre Eurovea. Ostali poriadne zaskočení, pri kontrolnom nákupe kúpili dva druhy výrobkov - lízatko a cestoviny v tvare mužského pohlavného orgánu.

FOTO Škandalózny úlovok inšpektorov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SOI)

V ponuke predajcu z Galanty zistili celkovo päť druhov výrobkov v nechutnom vyobrazení, a to lízatká, cukríky a cestoviny v tvare penisov a vagín v celkovej hodnote 134,75 eur. Na mieste preto vydali opatrenie vo veciach ochrany spotrebiteľa a zakázali ich predaj, nakoľko išlo o predaj výrobkov v rozpore s dobrými mravmi.

O dva dni na to inšpektori navštívili predajňu opäť. Kontrolovali, ako sa predajca postavil k uloženým opatreniam. Na prekvapenie, nevhodný tovar kúpili opäť bez problémov. "Spoločnosť Forby s.r.o. uložené opatrenie – zákaz predaja výrobkov v rozpore s dobrými mravmi nesplnila, čoho dôsledkom bolo, že do kontrolného nákupu inšpektori SOI opäť zakúpili dva druhy výrobkov, na ktoré už bol dňa 9.10.2015 vydaný zákaz predaja," informovali nás z Inšpektorátu SOI pre Bratislavský kraj s tým, že išlo o lízatko a cukríky mint v tvare penisu.

FOTO Škandalózny úlovok inšpektorov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SOI)

Tovar bol síce zakúpený v darčekovej predajni, no tá sa nachádza na mieste, kde majú bez problémov prístup aj deti, maloletí a mladiství. Cukrovinky v tvare penisov a vagín boli označené ako dizajnový doplnok.

FOTO Škandalózny úlovok inšpektorov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SOI)

SOI už spracováva podklady k začatiu správneho konania vo veci vyvodenia postihu voči zodpovednému predajcovi. "Za porušenie povinností ustanovených zákonom o ochrane spotrebiteľa môže orgán dozoru výrobcovi, predávajúcemu, dovozcovi, dodávateľovi uložiť pokutu do výšky 66 400 eur, a za nedodržanie uloženého opatrenia na mieste až do výšky 16 596,95 eur," skonštatoval Inšpektorát SOI.

SOI pradajcov upozorňovala na penisy už v júni

Slovenská obchodná inšpekcia už v júni tohto roka vyzvala predajcov, aby stiahli takéto výrobky z predaja. Verejnosť upozornila na možný výskyt cukroviniek v tvare mužského pohlavného orgánu, ktoré sú na viditeľných miestach, dostupných aj maloletým spotrebiteľom. Ide o jarmoky, trhy a verejné akcie rôzneho typu.

"Takéto umiestnenie predmetných výrobkov je spôsobilé vyvolať pohoršenie dospelých osôb a tiež negatívne ovplyvniť mravnosť, psychický a morálny vývin maloletých spotrebiteľov," stojí v upozornení SOI zverejnenom v júni. Zároveň uviedli, že "takéto konanie predávajúceho bude kvalifikované ako konanie v rozpore s dobrými mravmi, zakázané ustanovením o ochrane spotrebiteľa, nakoľko je v rozpore so vžitými tradíciami a vykazuje zjavné znaky vybočenia z pravidiel morálky, uznávanej pri predaji výrobkov".

FOTO Škandalózny úlovok inšpektorov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SOI)

Inšpektori vyzvali predávajúcich, aby výrobky stiahli z predaja. Upozornili na to, že predávajúci je zodpovedný za to, čo predáva. Predajom takýchto výrobkov sa vystavuje nielen uloženiu opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov, ale aj možnému finančnému postihu.

Jednotná regulácia na túto oblasť neexistuje. No istotne dá každý za pravdu, že potraviny v tvare penisov a vagín sú ďaleko za hranicou morálky. SOI odporúča, aby sa podobné výrobky dostali len do sex-šopov.

Viac o téme: CukrovinkyPenisVagínaSOI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu